NOS NieuwsAangepast

Bundesbank: Sarrazin moet opstappen

De Duitse politicus Thilo Sarrazin moet na zijn omstreden uitspraken over Joden opstappen uit het bestuur van de Bundesbank. De andere bestuursleden zijn het daarover eens geworden. De Duitse bondspresident moet het vertrek nog wel goedkeuren.

Sarrazin ligt al dagen onder vuur, na uitspraken over Joden en een boek dat hij maandag publiceerde. Daarin schrijft hij dat de enige economische functie van de Turken in Berlijn het verkopen van groente en fruit is en dat Duitsers mogelijk "vreemden in eigen land" zullen worden.

Gisteravond nam hij op de Duitse televisie nog wel afstand van zijn uitspraken dat alle Joden een bepaald gen delen. De politicus zei dat dat "reuze onzin" was en dat zijn uitspraken "zijn eigen domme fout" waren.

'Duitse Wilders'

Sarrazin, die ook wel de Duitse Geert Wilders wordt genoemd, kreeg een storm aan kritiek na het uitkomen van zijn boek. Zijn partij, de sociaal-democratische SPD, overweegt hem vanwege de provocerende teksten te royeren.

De omstreden Duitser zorgt vaker voor ophef. In juli zei Sarrazin dat het lage opleidingsniveau van allochtonen Duitsland gemiddeld "steeds dommer" maakt. In 2008 rekende hij bijstandontvangers voor hoe je van 4,50 euro toch gezond kunt eten, wat hem toen op veel kritiek kwam te staan.

'Probleem'

Ook noemde de politicus het "een probleem" dat de meeste geboorten in Berlijn gebeuren in kansarme, allochtone families. Die zouden tegen de Duitse staat zijn en hun kinderen niet goed opvoeden, meende Sarrazin. De Bundesbank ontnam hem als reactie daarop al een groot deel van zijn portefeuille.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl