NOS NieuwsAangepast

Oval Office Obama krijgt grote make-over

Het kantoor van de Amerikaanse president Obama heeft een grote make-over gekregen. Net als zijn voorgangers heeft Obama het Oval Office in het Witte Huis naar persoonlijke smaak opnieuw ingericht.

Tijdens zijn vakantie in Massachusetts vorige week, werd het kantoor onder handen genomen. De muren kregen een nieuw likje verf, er kwam nieuw behang en het meubilair werd vervangen.

De overheersende kleuren zijn graangeel en roomwit. De houten koffietafel van George W. Bush is vervangen door een moderner exemplaar met marmeren tegels.

Spreuken

De meest in het oogspringende verandering is het nieuwe vloerkleed. Het werd gemaakt door een bedrijf in de staat Michigan, helemaal uit Amerikaanse materialen. Rondom het tapijt staan uitspraken van vier presidenten (Lincoln, Theodore Roosevelt, Franklin Roosevelt en Kennedy) en van Martin Luther King.

Van Franklin Roosevelt staat de beroemde uitspraak "Het enige dat we te vrezen hebben is de vrees zelve" op het vloerkleed. "Een overheid van het volk, door het volk en voor het volk", is de uitspraak van de negentiende eeuwse president Lincoln.

Het presidentiële zegel op het tapijt is wat klassieker en ingetogener dan de versie die George Bush op de vloer had. Dat tapijt was ontworpen door zijn vrouw Laura.

Kunst

Obama had er eerder al voor gekozen zich te omringen met andere kunst van zijn voorganger. De typische western-kunst die Bush verkoos, maakte plaats voor meer algemeen Amerikaanse werken, zoals een impressionistisch schilderij van de stars and stripes.

Ook verving Obama een buste van Winston Churchill door een van burgerrechtenactivist King. Wel behield hij schilderijen van presidenten Lincoln en Washington, evenals de bekende Resolute desk die centraal staat in het beroemdste kantoor ter wereld.

Prijs onbekend

De kosten van de verbouwing zijn niet bekendgemaakt. Het Witte Huis wilde slechts kwijt dat de kosten ongeveer even hoog waren als wat voorgangers Bush en Clinton ervoor hadden uittrokken.

Het heeft de Amerikaanse belastingbetaler in elk geval niets gekost; de verbouwing werd betaald met geld dat door Obama zelf werd ingezameld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl