Printing-on-demand concurrent voor drukkers
Komend weekend is de start van het nieuwe literaire seizoen. Tijdens Manuscripta presenteren uitgeverijen hun nieuwe boeken. Wij kijken deze week naar de ontwikkelingen die gaande zijn in de boekenwereld.
Door redacteur Rachel de Meijer
Je wilt een boek kopen, maar het is niet op voorraad. Geen probleem, tegenwoordig kun je een exemplaar laten drukken via printing-on-demand. Vandaag besteld, morgen in je brievenbus.
Sinds kort staat in het magazijn van het Centraal Boekhuis, de organisatie die zorgt voor de distributie van bijna alle Nederlandse boeken, een printing-on-demand-machine. Zo'n printer kan in tien minuten tijd een boek maken voor een veel lagere prijs dan de traditionele offsetdruk. Concurrentie voor de traditionele drukkerij, dus.
Ook in het American Book Center in Amsterdam komt binnenkort een machine te staan. De boekwinkel hoopt de investering van een ton binnen enkele jaren te hebben terugverdiend.
'Enkele exemplaren'
Printing-on-demand maakt het ook mogelijk om kleine oplagen, van bijvoorbeeld poëzie, toch uit te geven. "Het gaat hier niet om de omvang, zoals een drukker die heeft, maar om het maken van enkele exemplaren. Zo kunnen we een boektitel voor de boekhandel toch leverbaar houden", vertelt de directeur van het Boekhuis, Hans Willem Cortenraad.
Ook zal het op den duur de boekenberg moeten terugdringen. "Van de 44 miljoen boeken die in het Centraal Boekhuis liggen, kun je er zo 17 miljoen in de prullenbak gooien", stelt Cortenraad. "Die worden gewoon niet meer verkocht."
Twijfels
Ondanks de andere druktechniek, is een print-on-demand-boek met het blote oog niet van een gewoon boek te onderscheiden. Toch hebben uitgeverijen volgens de directeur wel twijfels over de kwaliteit van de nieuwe printtechniek. "Maar we doen ons best om ze allemaal enthousiast te krijgen", verzekert hij.
Ook denkt Cortenraad dat uitgeverijen het "eng" vinden om het beheer van hun productie min of meer uit handen te geven. Daarover gingen uitgeverijen tot nu toe zelf, maar door de nieuwe techniek zullen ze anders met hun voorraden moeten omgaan. "En die stap is misschien best een beetje eng voor hen."