NOS NieuwsAangepast

Romeinse resten gevonden in Dordrecht

Archeologen hebben in Dordrecht tientallen Romeinse resten gevonden. Dat gebeurde tijdens opgravingen bij het riviertje de Dubbel.

De archeologen vonden onder meer een ijzeren vingerring, een bronzen mantelspeld, drinkbekers en kookpotten. Het gaat waarschijnlijk om resten uit de tweede eeuw na Christus.

Dat denken archeologen vanwege munten die ook zijn gevonden. Op één munt staat een afbeelding van Faustina, de vrouw van keizer Antoninus Pius. De munt is geslagen tussen 141 en 161 na Christus.

Bijzonder

De vondsten zijn bijzonder, omdat ze niet langs de rivier de Merwede zijn gevonden, maar juist langs de rivier de Dubbel. Het ontstaan van de Dubbel was tot nu toe onduidelijk, maar nu is zeker dat de rivier al in de Romeinse tijd bestond, bevaarbaar was en van belang.

Het lijkt er zelfs op dat de rivier nog ouder kan zijn, want er zijn ook scherven aardewerk uit de IJzertijd gevonden, die dateren van circa 200 voor Christus.

Opzienbarend

De archeologen stuitten eigenlijk bij toeval op de Romeinse resten. Ze deden onderzoek naar een middeleeuws verdronken dorpje. "Ook wilden we de dijk langs de Dubbel in kaart brengen", vertelt stadsarcheologe Jacqueline Hoevenberg. "Onder de middeleeuwse dijk kwam ineens Romeins materiaal tevoorschijn. En dat was heel opzienbarend want daar waren we eigenlijk helemaal niet op ingericht."

Mogelijk wordt er in het stadhuis van Dordrecht een tijdelijke tentoonstelling ingericht waar de vondsten te zien zullen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl