Zorgen over online medicijnverkoop
Een Delftse apotheek die via internet medicijnen leverde, is vandaag berispt door het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg. Zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als het Tuchtcollege tikten de apotheek op de vingers voor het leveren van medicijnen met een buitenlands doktersrecept.
De apotheker wist volgens de instanties dat er geen betrouwbare relatie bestond tussen de arts en de verkoper en had daarom geen medicijnen mogen leveren. Hij mag niet doorgaan met het verstrekken van medicijnen via internet.
Het kopen van medicijnen op internet is een groeiend probleem volgens de Inspectie. Ze waarschuwt om geen geneesmiddelen online te kopen. De Inspectie is bang dat nog meer mensen op internet geneesmiddelen gaan bestellen, als medicijnen uit het basispakket verdwijnen. Mensen denken dat het kopen van geneesmiddelen op internet hen geld bespaart. Maar volgens de Inspectie zijn ze vaak juist duurder dan wanneer je ze bij de arts bestelt.
Anoniem
Internet heeft het voordeel dat kopers anoniem aan bepaalde medicatie kunnen komen. Vaak gaat het om zogenoemde schaamteproducten als viagra en afslankmiddelen. Maar ook slaapmiddelen, antidepressiva, Ritalin en zelfs aidsmedicatie zijn op het web te koop. Die verkoop is niet zonder gevaar. Volgens onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid is ruim 62% van de op internet aangeboden geneesmiddelen nep.
Nog belangrijker is volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) dat de eigen huisarts er niet meer aan te pas komt. Zo zijn kopers minder op de hoogte van mogelijke gevaren en bijwerkingen niet gesignaleerd. De Inspectie onderschept miljoenen pillen, maar kan niets doen tegen medicijnen die legaal op de markt zijn gebracht. De Wereld Gezondheid Organisatie schat dat er ongeveer 55,5 miljard euro per jaar omgaat in de online medicijnenhandel.
Nieuwe regels
Zowel het IVM als de apothekers pleiten voor nieuwe regels. De apothekersorganisatie KNMP zegt dat er een maas in de Geneesmiddelenwet zit waardoor apothekers min of meer legaal meewerken aan dit soort praktijken.
Het gaat om een route waar onder andere dokteronline.com gebruik van maakt. Als consumenten een aanvraag indienen op deze Nederlandse site, oordeelt een arts in Zuid Afrika of Frankrijk of iemand de medicijnen nodig heeft. De arts heeft de patiënt nooit gezien. Daarna wordt de opdracht aan een Nederlandse apotheker gegeven die hem vervolgens verwerkt.
Het Ministerie van Volksgezondheid begint dit najaar met een campagne om te waarschuwen voor de gevaren van de internetpillen.