NOS NieuwsAangepast

Operatie 'Iraqi freedom' afgesloten

Vandaag is officieel de laatste dag van operatie 'Iraqi Freedom', de Amerikaanse gevechtsmissie in Irak. Met een kleine ceremonie zal de militaire operatie worden afgesloten. De laatste Amerikaanse gevechtstroepen hadden eerder deze maand het land al verlaten.

De VS heeft nu nog zo'n 50.000 manschappen in Irak, die morgen beginnen aan operatie 'New Dawn' (Ochtendgloren). De militairen zullen het Iraakse leger trainen en assisteren. De troepen zullen niet zonder toestemming van de Iraakse overheid mogen worden ingezet.

De Amerikaanse vicepresident Biden is gisteren in Irak aangekomen om stil te staan bij het einde van de gevechtsmissie.

Onrust

Biden zal in Bagdad ook praten met de leiders van de belangrijkste politieke partijen van het land. Omdat de twee grootste partijen bij de verkiezingen in maart bijna even groot werden, wordt er sindsdien geruzied over wie het land mag besturen.

De politieke onrust in het land heeft ook zijn weerslag op de veiligheidssituatie in het land. Hoewel het rustiger is sinds een piek in aanslagen in 2006, maken terroristen gebruik van het politieke vacuüm om aanslagen te plegen.

Soeverein

President Obama zal vanavond op primetime het Amerikaanse volk toespreken vanuit zijn werkkamer, het Oval Office. Het gebeurt maar zelden dat de Amerikaanse president dat doet. Obama heeft het nog maar één keer eerder gedaan, om de olievlek in de Mexicaanse golf te bespreken.

De Iraakse premier al-Maliki zegt dat Irak vanaf middernacht een "soeverein en onafhankelijk" land is. De Iraakse politie en het leger zullen voortaan de veiligheid in en van het land waarborgen, zegt de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl