NOS NieuwsAangepast

Verbouwingen tijdelijk goedkoper

Een huis laten verbouwen of herstellen wordt tijdelijk goedkoper. Het kabinet verlaagt het btw-tarief op arbeidsloon van negentien naar zes procent. "Dat betekent dat een nieuwe keuken of badkamer een stuk voordeliger wordt", zegt minister Jan Kees de Jager van Financiën.

De btw-verlaging is een van de maatregelen (pdf) om de ingezakte bouw- en woningmarkt weer op gang te brengen.

Ook besloot het kabinet om de verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met een jaar te verlengen. Dat wil zeggen dat ook volgend jaar een hypotheek tot 350.000 euro kan worden afgesloten met NHG.

Verder wordt de periode waarin huizenbezitters recht hebben op hypotheekrenteaftrek van de nog niet verkochte woning én het nieuwe huis, verlengd van twee naar drie jaar.

Zorgen

De btw-verlaging gaat op 1 oktober in en duurt tot 1 juli volgend jaar. De maatregel valt samen met het vervroegd vrijkomen van het spaarloon. Normaal is het saldo na vier jaar beschikbaar, maar omdat het kabinet meer geld in omloop wil brengen, kunnen de deelnemers vanaf 15 september het tegoed meteen opnemen.

De Jager denkt dat de lagere btw het voor meer bewoners aantrekkelijk maakt om met het gespaarde geld de woning op te knappen.

De Tweede Kamer had om de maatregelen gevraagd. De Kamer maakt zich zorgen over de stagnatie op de huizenmarkt en een gebrek aan werk voor de bouwsector.

Duidelijkheid

De maatregelen zijn bedoeld als overbrugging naar het moment waarop de markt weer aantrekt. De Jager hoopt dat dat volgend jaar zover is. Met alle besluiten bij elkaar is 200 miljoen euro gemoeid.

Voorzitter Eelco Brinkman van de bouwkoepel Bouwend Nederland is "reuze blij" met de besluiten. "Maar omdat het zo slecht gaat in de bouw sta ik niet te juichen." Brinkman vindt dat Den Haag snel duidelijkheid moet geven over de toekomst van de aftrek van hypotheekrente, want dat ziet hij als grote boosdoener.

Zwart werken

De btw op schilderswerk was al lager. Sinds vorig jaar is het tarief voor een verfbeurt zes procent voor huizen die ouder zijn dan twee jaar. Die verlaging heeft zijn uitwerking niet gemist, zegt directeur Erik Kruiderink van de schilderskoepel Fosag. "De omzet die we op het schilderswerk maken, is acht tot tien procent gestegen."

Kruiderink vermoedt dat reguliere schildersbedrijven het drukker hebben omdat er in zijn branche nu minder wordt zwart gewerkt. Gezien deze ervaringen denkt Kruidering dat het lagere btw-tarief voor de bouw goed zal uitpakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl