Misdaadschrijver Appie Baantjer overleden

Misdaadauteur Appie Baantjer is gisteren in Alkmaar overleden. Hij schreef de beroemde politieromans over de Amsterdamse rechercheur De Cock.

Baantjer werkte vanaf de jaren vijftig bijna veertig jaar lang bij de Amsterdamse politie, waarvan 28 jaar op het bureau aan de Warmoesstraat. Daarnaast schreef hij in zijn vrije tijd boeken.

In 1964 verscheen zijn eerste boek over rechercheur De Cock. Hij baseerde het personage van de norse rechercheur op twee collega's.

Zijn laatste boek, nummer 70 uit de serie, schreef Baantjer in 2008. Van deze serie zijn miljoenen exemplaren verkocht.

Zijn boeken werden ook vertaald in onder meer het Engels, Pools, Duits en zelfs Chinees. In de Engelse vertaling werd het beroemde "De Cock, met C-O-C-K" wel veranderd in DeKok, om gegniffel over de achternaam te voorkomen.

Piet Römer

De fictieve rechercheur kreeg nog grotere bekendheid door de tv-serie op RTL4. Daarin speelde Piet Römer jarenlang de rol van rechercheur De Cock.

In 2008 kreeg de schrijver een eigen museum. Peter Römer, de zoon van acteur Piet Römer, opende in Amsterdam het Appie Baantjer Museum. Het museum is gevestigd in de kelder van een café aan de Warmoesstraat, niet ver van het voormalige politiebureau waar Baantjer werkte.

Appie Baantjer is 86 jaar geworden.

"Bijzonder mens"

De Amsterdamse politie zegt met verdriet kennis te hebben genomen van het overlijden van Appie Baantjer. "Wij herdenken hem als een bijzonder mens en een uitstekend rechercheur. Hij was een ambassadeur voor ons korps en het recherchewerk", staat in een verklaring van het korps Amsterdam-Amstelland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl