NOS NieuwsAangepast

Vijf vragen over het IPCC-klimaatrapport

Het had het leidende klimaatrapport moeten zijn voor maatregelen tegen de opwarming van de aarde, het rapport van VN-klimaatpanel IPCC. Maar in het rapport uit 2007 bleken fouten te staan. Zo stond er dat de gletsjers in de Himalaya in 2035 zouden zijn gesmolten, terwijl dat in werkelijkheid 300 jaar later moet zijn. En ook het percentage van Nederland dat onder de zeespiegel komt te liggen, staat fout vermeld. Vanmiddag werd in New York een internationaal onderzoek gepresenteerd naar deze en andere fouten in het IPCC-rapport. Daarom vijf vragen over dat klimaatrapport.

Hoe werd er in Nederland gereageerd op de fouten in het rapport? De politiek reageerde fel. Toenmalig milieuminister Cramer was diep verontrust, omdat ze haar beleid op wetenschap baseert. En door de fouten heeft het vertrouwen in de wetenschap en de politiek een deuk opgelopen, zo zei ze. PvdA-kamerlid Diederik Samsom vroeg om het vertrek van voorzitter Rajendra Pachauri. Helma Népperus van de VVD vond dat het nationaal beleid dat gebaseerd is op onderzoek van het IPCC opnieuw moest worden bekeken. Definitieve beslissingen over investeringen moesten volgens de partij worden opgeschort totdat meer duidelijk is over hoe het klimaatpanel is georganiseerd. Milieuorganisaties zeiden wel begrip te hebben voor de opstelling van de politici.

Nu wordt er dus een internationaal onderzoek gepresenteerd. Maar er was toch ook al een onderzoek in Nederland? Ja, dat klopt. Nadat de fouten waren gevonden, vroegen veel mensen zich af of er niet meer mis was. Het Planbureau voor de Leefomgeving, de belangrijkste milieu-adviseur van het kabinet, riep mensen op nieuwe fouten te melden. Zelf onderzocht het Planbureau ook elke lettergreep, punt en komma van het meest gevoelige hoofstuk.

En stonden er meer fouten in? Een paar kleintjes. Een uitspraak over het aantal mensen in Afrika dat te maken kan krijgen met watertekort was niet helemaal juist. Ook is niet duidelijk hoe het IPCC tot de constatering komt dat in Azië de zoetwatervoorraad zal afnemen. Toch blijft volgens het Planbureau de kern overeind, namelijk dat de aarde opwarmt en die opwarming wordt veroorzaakt door de mens.

Wat vindt het IPCC van het Nederlandse onderzoek? Ze gaan serieus naar de aanbevelingen van het Planbureau voor de Leefomgeving kijken, zo heeft het klimaatpanel laten weten. Voorzitter Pachauri ziet in de evaluatie vooral steun voor het werk van het klimaatpanel. "Het is een erkenning van IPCC's centrale taak als een onafhankelijke bron van wetenschappelijke kennis over klimaatverandering," zo zei hij.

Wie hebben er nu het internationale onderzoek gedaan? Een commissie van wijzen, ingesteld door de door de Nederlandse natuurkundige Robbert Dijkgraaf. Hij is president van de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, en ook voorzitter van de IAC, de internationale federatie van KNAW's. In die onderzoekscommissie zat de Nederlandse wetenschapper Louise Fresco. Het rapport doet aanbevelingen voor de toekomst van het klimaatpanel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl