NOS SportAangepast

Bonden: 82 medailles op OS 2020

In het rapport 'Nederland in de top-tien', dat maandag wordt uitgereikt aan prins Willem-Alexander (en later aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer) hebben 25 Nederlandse sportbonden hun ambities geformuleerd richting 2020.

Het wensenlijstje is zeer ambitieus te noemen. Op de Olympische Spelen van 2020 hopen de bonden in totaal 82 medailles te halen. Daarvoor is tegen die tijd, zo luidt de belangrijkste aanbeveling, wel een budget van 200 miljoen euro nodig.

De sportkoepel NOC*NSF wil aan de hand van het rapport kritische keuzes maken over wat de koers gaat worden voor het topsportbeleid, ontwikkeling van talent en oranjesucces.

Meer middelen succesvolle sporten

NOC*NSF realiseert zich terdege dat het lastig wordt om structureel tot de top-10 te behoren. "Andere landen zitten niet stil, de concurrentie is alleen nog maar toegenomen", zei Maurits Hendriks, technisch directeur van de sportkoepel.

Ons land haalt in acht takken van sport (paardensport, hockey, zeilen, wielrennen, judo, zwemmen en schaatsen) structureel olympische medailles. "Willen we onze ambitie waarmaken, dan ligt het voor de hand dat we ons in ieder geval op die sporten richten", vermeldt het rapport.

Het tienjarenplan behelst ook een meer centrale aansturing, talentontwikkeling, hoogwaardige wetenschappelijke steun en een verbeterde positie van topsporters.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl