NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea laat Amerikaan vrij

Noord-Korea heeft een Amerikaan vrijgelaten die in het land gevangen zat. De man, Aijalon Gomes, is uit Pyongyang vertrokken met Jimmy Carter. De Amerikaanse oud-president was naar Noord-Korea gereisd om Gomes vrij te krijgen op humanitaire gronden.

Gomes en Carter vliegen naar Boston, waar de leraar later vandaag met zijn familie herenigd wordt.

Gomes (31) was leraar Engels in Zuid-Korea. Begin dit jaar werd hij gearresteerd omdat hij Noord-Korea illegaal zou zijn binnengekomen via China. Hij zou op een persoonlijke vredesmissie geweest zijn.

Een Noord-Koreaanse rechter legde hem acht jaar dwangarbeid en een boete van 500.000 euro op.

Kernwapenvrij

Noord-Korea is na het bezoek van Carter met een verklaring gekomen. Het land is bereid weer mee te doen aan het zeslandenoverleg over zijn kernwapenprogramma. Dat ligt al maanden stil. Noord-Korea streeft naar een kernwapenvrije regio, zegt de regering in Pyongyang.

Tijdens zijn 'persoonlijke humanitaire missie' sprak Carter woensdag met hoge Noord-Koreaanse ambtenaren in Pyongyang. De spanning tussen Noord-Korea en de buitenwereld is opgelopen sinds het zinken van een Zuid-Koreaans oorlogsschip. Internationale onderzoekers zeggen dat een Noord-Koreaanse torpedo de Cheonan in maart heeft laten zinken. Daarbij kwamen 46 bemanningsleden om het leven.

Sindsdien hebben de VS en Zuid-Korea meerdere militaire oefeningen uitgevoerd, waar Pyongyang geagiteerd op reageerde. Zuid-Korea weigert deel te nemen aan nieuwe gesprekken totdat Noord-Korea excuses heeft aangeboden voor het laten zinken van het schip. Noord-Korea weigert dat, omdat het land ontkent betrokken te zijn bij het incident.

Clinton

Carter treed met zijn missie in de voetsporen van een andere voormalige president, Bill Clinton. Hij wist vorig jaar twee Amerikaanse journalistes vrij te krijgen die werden vastgehouden omdat ze de Noord-Koreaanse grens over waren gedaan. De journalisten, Laura Ling en Euna Lee, kregen excuses en mochten met Clinton terugkeren naar de VS.

Opvallend is dat op het moment dat Carter in Pyongyang onderhandelde over de vrijlating van Gomes, de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong II met zijn jongste zoon naar China reisde. Dat voedt speculaties dat de jonge Kim binnen een paar jaar de macht van zijn vader gaat overnemen over het afgesloten communistische land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl