Twentse A1 dicht na wateroverlast

De Twentse politie heeft in de buurt van de grensplaats De Lutte de snelweg A1 afgesloten, nadat een kleine dijk was doorgebroken door de grote hoeveelheid regenwater. Tunnels liepen onder, waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. Een crisisteam van de politie besloot daarop de A1 in beide richtingen af te sluiten tussen het knooppunt Buren en de Duitse grens.

Rijkswaterstaat meldde in de loop van de avond dat er nog enige uren nodig zouden zijn om de schade aan de dijk te herstellen. De snelweg blijft daarom voorlopig dicht.

Een groot deel van Nederland heeft last gehad van het vele regenwater. Pleinen, wegen, viaducten en kelders liepen onder, vooral in de strook tussen Den Haag en Enschede. De omvang van de schade is nog onduidelijk. De verzekeringsmaatschappijen denken dat ze pas op vrijdag een goed overzicht hebben.

Randstad

Volgens Weeronline was er in de loop van de dag al vijftig millimeter regen gevallen, bijna net zoveel als normaal in de hele maand augustus

De overlast begon in de Randstad. De brandweer in de regio Amsterdam kreeg tientallen meldingen binnen van ondergelopen kelders. Verschillende straten werden afgesloten. In Gouda liep de stationstunnel onder water en in Zoetermeer en Scheveningen vielen bomen om. De politie Haaglanden adviseerde mensen om niet de straat op te gaan en te wachten tot de ergste regen voorbij was.

In Lelystad moest Circus Herman Renz een andere plek vinden om de tent op te zetten. De eigenlijke locatie in Lelystad is veranderd in een grote modderpoel en de voorstelling voor vanavond is afgelast.

Ook in Utrecht had de brandweer de handen vol aan meldingen over wateroverlast. In Baarn liep een tankstation onder. In de stad Utrecht kwam een aantal werfkelders langs de grachten blank te staan. In Nunspeet, in Gelderland, kwam water een middelbare school binnen en werd vervolgens zand gestort om verdere waterschade te voorkomen.

Verkeer

Het verkeer had veel last van de regen. De ANWB waarschuwde om 8.45 uur voor een totale filelengte van 300 kilometer, terwijl op een donderdag in augustus normaal gesproken zo'n 120 kilometer staat.

Rijkswaterstaat sloot rijstroken af: op de verbindingsweg tussen de A4 en de A10, op de A9 bij Ouderkerk aan de Amstel, op de A12 en dus ook op de A1 in Twente.

Bijzonder

"We kunnen best zeggen dat het bijzonder weer is", zei NOS-weerman Marco Verhoef in loop van de middag. "Alle regen uit de depressie trekt als een strook van Leiden naar Enschede over het land, omdat de neerslagzone precies in de trekrichting van het lagedrukgebied ligt. Die komt dus nauwelijks van z'n plek", aldus Verhoef. "Het noorden en zuiden hebben er niet zoveel last van, dus daar denken ze: 'waar hebben we het over?'. Daar is maar vijf tot tien millimeter gevallen."

Er is nog meer regen voorspeld, vooral in het zuidoosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl