Rassenwetten nazi's in archief VS

Generaal Patton draagt de Neurenberger rassenwetten over aan het Huntington Archief.»
Generaal Patton draagt de Neurenberger rassenwetten over aan het Huntington Archief. National Archives US

De originele Neurenberger rassenwetten zijn overgedragen aan het Nationaal Archief in de VS. Het zijn twee sets van vier pagina's die in 1935 door Hitler zelf zijn ondertekend.

De rassenwetten ontnamen Duitse Joden hun burgerrechten. Joden raakten hun Duitse staatsburgerschap kwijt en mochten niet langer trouwen met niet-Joodse Duitsers.

Hoewel er in de wetten nog geen aanwijzingen staan dat de Holocaust zou volgen, werden Joden ermee uit de Duitse samenleving gesloten, wat hun vernietiging later makkelijker maakte.

Kopietjes

De wetten werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door Amerikaanse militairen gevonden in een bankkluis. Ze werden overgedragen aan generaal Patton, die ze aan de aanklagers van het Neurenberg-tribunaal had moeten geven.

Patton negeerde echter de orders van bevelhebber Eisenhower en droeg kopietjes over. De originelen nam hij mee terug naar Californië.

Hij vertrouwde ze toe aan een privéarchief in Los Angeles. Voordat hij kon beslissen wat hij definitief met de papieren wilde doen, kwam hij in 1945 om bij een auto-ongeluk in Duitsland.

Bruikleen

Het archief bewaarde de wetten decennialang in een kluis, omdat ze niet bij de overige stukken in de collectie pasten. Pas toen een Joods centrum in Los Angeles ze in bruikleen kreeg, werd het bestaan ervan bekend.

Toen het archief de documenten vorig jaar weer terugkreeg, werd besloten ze aan het Nationaal Archief te geven. De conservator daar wil de wetten vanaf 15 september tentoonstellen, precies 75 jaar na de ondertekening door Hitler.

Deel deze pagina

Audio

  • Neurenberger wetten overgedragen aan VS De orginele Neurenberger wetten zijn overgedragen aan het Nationale Archief in de Verenigde Staten. In deze wetten, die door Hitler... zelf zijn ondertekend, werden de burgerrechten van Duitse Joden ontnomen. Het Nationaal Archief wil de wetten vanaf 15 september tentoonstellen, precies 75 jaar na de ondertekening door Hitler. David Barnouw, van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) schetst het belang van de documenten

Video en Audio

Meer video en audio