NOS NieuwsAangepast

Van Agt overweegt CDA te verlaten

De kritiek van prominente CDA'ers op de formatieonderhandelingen met de PVV neemt toe.

Oud-premier Van Agt overweegt zijn lidmaatschap op te zeggen als zijn partij met Geert Wilders in zee gaat. In het Belgische blad Knack zegt hij: "D66 en GroenLinks zijn in mijn ogen leuke, interessante partijen. Er staat geen C in hun naam, maar er zijn er veel die zeggen dat ze van die C in de naam van het CDA ook nog weinig merken."

Een reden om toch lid te blijven, is wat hem betreft dat hij dan nog invloed kan uitoefenen. "Ik vraag me af of het voor de goede zaak dan toch niet beter is om in het CDA te blijven, maar dan als een lastpak van jewelste."

Maij-Weggen

Ook oud-minister Maij-Weggen heeft forse kritiek op de gang van zaken. Bij Omroep Brabant zegt zij dat de PVV volgens haar bezig is om de Nederlandse samenleving te splijten, terwijl het CDA juist probeert te verbinden. Ze spreekt de hoop uit dat deze formatiebesprekingen mislukken.

CDA-senator Van de Beeten heeft een kritische brief aan het partijbestuur geschreven. Hij vindt het een kwalijke zaak dat CDA, VVD en PVV hebben afgesproken de verschillen van mening over de aard van de islam te aanvaarden.

De PVV noemt de islam een ideologie, terwijl CDA en VVD van een religie spreken.Van der Beeten schrijft dat het CDA er zeker niet mee akkoord zou zijn gegaan als Wilders iets dergelijks had gezegd over het jodendom of de Rooms Katholieke Kerk.

Partijcongres

Het Eerste Kamerlid heeft verder ernstige kritiek op de macht die aan de partijleden van het CDA lijkt te worden toegekend. Hij wijst erop dat de Tweede Kamerfractie het laatste woord heeft over samenwerking met de PVV en niet het congres.

Volgens hem is het in strijd met de Grondwet om deze rollen om te draaien. "Het congres is noch bevoegd om een coalitie tegen te houden, noch om individuele Kamerleden voor te schrijven wél samenwerking met de heer Wilders goed te keuren."

CDA-onderhandelaar Verhagen herhaalt dat het goed is dat er wordt gedicussieerd in zijn partij, maar dat het resultaat van de onderhandelingen moet worden afgewacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl