NOS NieuwsAangepast

Kledingprijzen stijgen door duurdere katoen

Veel kleding wordt volgend jaar duurder. Volgens CBW-Mitex, branche-organisatie van de modezaken, komt dat door de katoenprijs, die het afgelopen jaar met 17 procent is gestegen. De stijging is het gevolg van de grote vraag naar katoen en door het mislukken van oogsten, onder meer in Pakistan.

Consumenten merken dit najaar nog weinig van de gestegen katoenprijs, maar de kans is groot dat de hogere kosten in de prijzen van de voorjaarscollectie worden doorberekend.

Marktwetten

"Het afgelopen jaar was er al meer vraag naar productiecapaciteit en naar katoen, vanuit nieuwe markten, vooral vanuit China," zegt Harry Bijl van CBE-Mitex. "Nu met de ramp in Pakistan, het vierde land voor de productie van katoen, zien we dat er gewoon minder aanbod komt."

Winkels die veel katoenen kleding voor weinig geld verkopen, hebben minder marge en zullen meer last hebben van de prijsverhoging. Maar ook duurdere winkels zullen hun klanten met deze prijsstijging waarschijnlijk niet meer kunnen ontzien, denkt Bijl: "De laatste jaren heeft de consument al veel profijt gehad. Door concurrentie is de kledingprijs vaak al flink gedaald. Er zijn veel verschillende winkelformules en verschillende marges, maar een deel zal uiteindelijk naar de consument worden doorvertaald."

Voorjaarscollectie

Volgens Bijl zal de wintercollectie nog niet veel duurder zijn: "Heel veel producenten zullen dit najaar genoegen nemen met minder marge, omdat ze de klant er bij de huidige economische omstandigheden nog niet mee willen confronteren. Maar bij de huidige inkoop, voor de voorjaarsleveringen voor 2011, is de katoenprijs gemiddeld 15 procent hoger."

Jos Schomaker van Schomaker Mannenmode bevestigt dat beeld. Hij heeft zo'n 10 procent meer moeten betalen voor zijn voorjaarscollectie en neigt er naar dat voor 3, tot 3,5 procent door te berekenen aan de klant. Meer zit er niet in, omdat hij bang is anders klanten te verliezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl