Chileense mijnwerkers leven nog

De 33 mensen die al weken vastzitten in een mijn in Chili zijn nog in leven. Toen reddingswerkers een boor naar boven haalden waarmee ze de mijnwerkers probeerden te bereiken, zat er een briefje aan met de tekst dat iedereen nog leeft.

"We zitten allemaal in een schuilruimte", las president Pinera live voor op televisie. "Heb geduld en geloof. God zal ervoor zorgen dat we deze mijn levend te verlaten."

Door een camera in het boorgat te steken kon de president zelf zien dat de mijnwerkers sterk vermagerd maar ongedeerd waren. "Ik heb acht of negen van hen gezien. Ze zwaaiden met hun handen en ik kon het geluk in hun ogen zien."

De mannen hadden ondergronds een stroompje water ontdekt om te drinken. Door de lampen van hun helmen op te laden aan de accu van een mijnkarretje hielden ze een beetje licht.

Vast tot Kerstmis

De Chilenen zitten vast sinds 2,5 week geleden een enorme rots op de mijn in het noorden van het land stortte. Sindsdien was er geen teken van leven van de mijnwerkers meer vernomen.

Zeven keer was er al een gat geboord op zoek naar de kompels, maar pas bij de achtste keer was het raak.

Volgens president Piñera kan het nog maanden duren voordat de 33 mijnwerkers naar boven zijn gehaald. Ze zitten zo'n 700 meter onder de grond en zijn zeven kilometer van de ingang verwijderd.

Er moet een nieuwe tunnel geboord worden naar de plek waar de kompels vastzitten. Omdat die tunnel zeventig centimeter breed moet worden, kan dat nog wel tot rond Kerstmis duren.

Communiceren

In de tussentijd gaan reddingswerkers proberen om kleine plastic buizen in het boorgat te plaatsen, zodat ze voedsel, water en zuurstof aan de mijnwerkers kunnen geven. Ook worden er communicatiemiddelen naar beneden gebracht, zodat de mannen met hun familie kunnen praten.

De mijnwerkers zeggen dat ze het wachten voor lief nemen. "Ook al moeten we maanden wachten, ik wil iedereen zeggen dat het goed met mij gaat en we er gezond weer uit zullen komen", schreef de oudste mijnwerker onder de grond, een man van 63.

Toezicht

Heel Chili reageerde verheugd op het nieuws. Bij de mijn werden door familie van de kompels 33 vlaggen neergezet en werd er feest gevierd met muziek .

Het gebeurt niet vaak dat mijnwerkers langer dan twee weken weten te overleven in een mijn. Vorige jaar lukte het drie Chinese kompels 25 dagen in leven te blijven in een ondergelopen mijn, maar dit soort gevallen zijn de uitzondering.

Grote mijnrampen komen niet vaak voor in Chili. De Chileense overheid stelt strenge eisen aan de veiligheid in de mijnen.

Toch heeft president Piñera belangrijke ambtenaren in het Chileense mijnagentschap ontslagen vanwege het ongeluk. Hij beloofde een grote reorganisatie van de toezichthouder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl