NOS NieuwsAangepast

Ongelukken met ghb verzesvoudigd

Door redacteur Aalt van 't Veen

De afgelopen tien jaar is het aantal mensen dat door de partydrug ghb spoedeisende hulp nodig had in een ziekenhuis verzesvoudigd. Stichting Consument en Veiligheid luidt daarom de noodklok. Ghb wordt sterk onderschat en er moet veel meer voorlichting komen om het gevaar van het middel duidelijk te maken.

Hoewel het middel relatief weinig wordt gebruikt, moesten vorig jaar 1200 mensen naar het ziekenhuis. Daarvan moest 40 procent worden opgenomen. Van dat aantal kwam de helft op de intensive care terecht.

Het gaat vooral om mannen. Meer dan de helft van de slachtoffers is tussen de 20 en 29 jaar oud, eenvijfde is dertiger en 14 procent is tussen de 15 en 19 jaar. Vaak hebben patiënten niet alleen ghb gebruikt, maar ook alcohol of andere drugs als cocaïne of xtc.

Rond de eeuwwisseling hadden nog maar 200 mensen medische hulp nodig na een overdosis.

'Out' gaan

De partydrug kan onder meer tot bewusteloosheid, duizelingen en ademhalingsproblemen leiden.

"Wij maken ons ernstige zorgen", vertelt woordvoerder Cees Meijer van Consument en Veiligheid. "'Out' gaan door ghb wordt heel normaal gevonden, dus voordat mensen op een eerste hulpafdeling terechtkomen, moet er dus wel wat gebeuren."

"'Out' gaan is sowieso niet zonder risico, want in die toestand kan iemand stikken in zijn eigen tong of braaksel."

Rapedrug

Het gebruik van ghb (afkorting van GammaHydroxyBoterzuur) begon midden jaren negentig. Wie de partydrug gebruikt, kan makkelijker contacten leggen en wordt seksueel opgewonden. Zonder een kater de volgende dag. Bovendien kun je het zelf maken, de ingrediënten zoals gootsteenontstopper, staan in het aanrechtkastje.

Langzaam aan kwamen ook de nadelen aan de oppervlakte. Zo wordt het stiekem in drankjes gegooid om slachtoffers ontvankelijk te maken voor seks. Van een partydrug werd het een rapedrug.

Topje van de ijsberg

Verslavingsartsen krijgen steeds meer mensen aan de poort die van ghb willen afkicken. Landelijke cijfers zijn er nog niet maar verschillende instellingen constateren een gestage groei.

Rama Kamal is verslavingsarts bij Novadic Kentron in Noord-Brabant en gespecialiseerd in behandeling van ghb-verslaafden. "Vorig jaar hadden we 115 patiënten, dit jaar zitten we in het eerste half jaar al op 178 mensen die om een behandeling vragen. En dat zijn degenen die vrijwillig het besluit nemen om er van af te willen. Het is het topje van de ijsberg."

Afkicken gevaarlijk

Afkicken is zwaar en gevaarlijk, patiënten kunnen het bijna niet zelf. Ze worden angstig, gaan enorm trillen en krijgen hartkloppingen. Bovendien kan een patiënt in een delirium terecht komen of een psychose krijgen als er plotseling gestopt wordt met gebruiken.

Daarom moet afkicken onder begeleiding en zelfs dan is het nog een zwaar proces.

Een aantal klinieken experimenteert nu met ghb zelf als afkickmiddel, in zeven tot tien dagen wordt de hoeveelheid afgebouwd. Daarna begint de echte behandeling pas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl