NOS NieuwsAangepast

Iran presenteert onbemande bommenwerper

De Iraanse president Ahmadinejad heeft een nieuwe, onbemande bommenwerper gepresenteerd. Het vliegtuig van vier meter lang kan volgens Iran grote afstanden overbruggen en heeft de naam Karrar, Farsi voor aanvaller, meegekregen.

Details over wat het vliegtuigje precies kan, zijn niet bekendgemaakt. Wel gaf de president er een kleurrijke beschrijving van: "Hoewel dit straalvliegtuig een ambassadeur des doods is voor de vijanden van de menselijkheid, draagt het een boodschap uit van vrede en vriendschap."

Ahmadinejad onthulde het vliegtuig zelf tijdens een ceremonie die live op tv werd uitgezonden. Hij zei te hopen dat het nieuwe wapentuig afschrikwekkend zou werken: "De vijand zal verlamd in zijn basis blijven."

Volgens de president is het vliegtuig gemaakt voor de verdediging van Iran. "Iran wil niet aanvallen, we zullen nooit besluiten ergens aan te vallen."

Kerncentrale

De onthulling komt een dag nadat Iran begon met het opstarten van een nieuwe kernreactor in het land. De actie is volgens Israël "volkomen onaanvaardbaar". Wat Israël betreft moet de internationale gemeenschap veel meer doen om elke vorm van uraniumverrijking in Iran tegen te houden.

Israël vreest dat de reactor kan worden misbruikt voor de ontwikkeling van een kernwapen. Deskundigen denken dat die kans klein is; de brandstofstaven gaan na gebruik naar Rusland en het project staat onder toezicht van het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA. De VS legt zich dan ook neer bij het project.

De Bushehr-reactor in Iran moet over een paar maanden beginnen met stroom leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl