NOS NieuwsAangepast

Peter R. de Vries op borgtocht vrij

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is door de Australische rechter op borgtocht vrijgelaten. Hoeveel de borg bedroeg, is niet bekendgemaakt. De Vries zat sinds gisteren vast in de stad Perth wegens huisvredebreuk.

De misdaadjournalist wilde een man die van een moord wordt verdacht een brief overhandigen. De man belde daarop de politie. Toen De Vries het terrein niet wilde verlaten, werd hij opgepakt. Hij zou een gevangenisstraf kunnen krijgen voor huisvredebreuk.

Een collega die met De Vries werd opgepakt heeft inmiddels schuld bekend en een boete van 175 euro betaald. De Vries weigert dat om principiële redenen.

Omgekeerde wereld

De misdaadverslaggever moet dinsdag voor de rechter verschijnen. Het is De Vries verboden in de tussentijd contact te zoeken met de verdachte.

Na zijn vrijlating noemde De Vries de gang van zaken "de omgekeerde wereld". "Ik heb hem niet aangeraakt, niet beledigd, niet bedreigd. Een moordverdachte wordt door de politie in bescherming genomen en iemand die hem opspoort en vragen wil stellen wordt gearresteerd."

Mariska Mast

De Vries is in Australië bezig met een programma over de moord op Mariska Mast, een 23-jarige vrouw die in 2008 in Honduras overleed. De Vries vermoedt dat zij is gewurgd door de 31-jarige Australiër bij wie hij langs wilde gaan.

Mast werd stervend bij een ziekenhuis afgeleverd door de man en zijn huisgenote. De man werd gearresteerd, maar een week later weer vrijgelaten, zonder zijn Britse paspoort. Omdat hij een dubbele nationaliteit heeft en ook nog een Australisch paspoort had, kon hij naar Australië vluchten.

De huisgenote werd later in Egypte aangehouden en wacht in Honduras op haar rechtszaak.

Volgens De Vries heeft Interpol een opsporingsbevel tegen de man uitgevaardigd, maar daar zegt de Australische politie niets van te weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl