Nek-aan-nek-race bij verkiezingen Australië
De parlementsverkiezingen in Australië zijn uitgedraaid op een nek-aan-nek-race. Nadat driekwart van de stemmen zijn geteld, heeft het rechtse blok van oppositieleider Tony Abbott een kleine voorsprong in het aantal parlementszetels.
Zoals het er nu uitziet, krijgen zowel Abbott als de Labor-partij van premier Julia Gillard 71 zetels. De Groenen hebben één zetel en er zijn drie onafhankelijken. Er zijn nog vier zetels te verdelen. Het Australische parlement heeft 150 zetels, wat betekent dat de partijen 76 zetels nodig hebben voor een meerderheid.
Het lijkt er op dat Australië voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een coalitieregering moet gaan vormen. Vertegenwoordigers van beide partijen hebben al gezegd dat de steun van de kleinere partijen waarschijnlijk nodig is voor een meerderheid.
Legitimiteit
Oppositieleider Abbott zei dat Labor zijn meerderheid en legitimiteit heeft verloren. "Wij zijn klaar om te regeren en we zijn klaar om Australië een stabiele, voorspelbare en capabele regering te geven".
Gillard benadrukte in haar speech na het sluiten van de stembussen dat de uitkomst van de verkiezingen nog onduidelijk is. "Er zijn veel plekken waar de uitkomst nog niet beslist is en waar het nog een paar dagen tellen zal kosten om de uitslag te bepalen."
Populair
De verkiezingen zijn een onverwacht spannende strijd geworden tussen de regerende sociaal-democratische Labor-partij en het rechtse oppositieblok van de Liberale en Nationalistische Partij.
Een tijd terug was Labor-premier Rudd nog de populairste premier in dertig jaar. Maar na een paar politieke blunders nam zijn populariteit af en werd hij in juni door zijn partij gewipt ten gunste van de nummer twee, Julia Gillard.
Zij werd daardoor de eerste vrouwelijke premier van het land. Hoewel Gillard ook geliefd was bij kiezers, namen sommigen het haar kwalijk dat ze haar partijleider zo onceremonieel aan de kant schoof.
Van die onvrede maakt de rechtse oppositieleider Tony Abbott graag gebruik. Hij werd in december vorig jaar met slechts één stem verschil gekozen als leider van de Liberal Partij. Hij werd daarmee de derde leider van de partij sinds de conservatieven de verkiezingen in 2007 verloren onder premier Howard.
36 uur campagne
De verkiezingen hadden niet echt één centraal thema, maar draaiden vooral om onderwerpen als immigratie, volksgezondheid en klimaatverandering.
Ook de persoonlijkheden van de kandidaten werden breed uitgelicht in de strijd: Abbott is een conservatieve katholiek en een monarchist, terwijl de ongetrouwde Gillard wil dat Australië na de dood van de Britse koningin een republiek wordt.
Abbott en Gillard hebben tot het laatste moment alles gegeven; Abbott besloot zelfs de laatste 36 uur aan een stuk door campagne te voeren.
Als Gillard door de kiezers wordt weggestemd zal het voor het eerst sinds 1931 zijn dat een partij na één regeringstermijn al moet opstappen.