NOS NieuwsAangepast

'Kroongetuige La S. pleegde meer moorden'

De kroongetuige van het Openbaar Ministerie in het liquidatieproces, Peter la S., heeft meer moorden op zijn geweten dan hij tegenover het Openbaar Ministerie heeft opgebiecht. Dat stellen twee anonieme getuigen. De NOS beschikt over hun verklaringen die deze week aan het liquidatiedossier zijn toegevoegd.

De twee nieuwe getuigen zijn door de advocaten van de verdachten in het liquidatieproces opgespoord. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam bepaalde onlangs na een lange procedure dat de twee de status van anonieme getuigen krijgen. Dat betekent dat hun identiteit geheim blijft. Wel is duidelijk dat het gaat om twee directe kennissen van La S.

La S. heeft hen enkele jaren geleden verteld dat hij een man in een loods heeft doodgeschoten in het bijzijn van medeverdachte Jesse R. Vermoedelijk gaat het om de moord in 2002 op Gerrie Betlehem, iemand uit het criminele milieu.

Neerslachtig

Volgens getuige F1 deed La S. zijn verhaal in 2003 of 2004 toen het hem tegenzat en hij erg neerslachtig was. Het ging om een liquidatie enkele jaren daarvoor.

"De man die hij had neergeschoten, was een man die terugvocht, die er niet in één keer onder te krijgen was en die dus nog een keer beschoten moest worden", zegt F1. "Een grote kerel, een beer van een vent in een loods. In ieder geval was er een conflictsituatie ontstaan in een loods waarin La S. op die man geschoten heeft. (…) In ieder geval heeft La S. verteld dat er twee keer is geschoten."

Volgens F1 is La S. bij nog een liquidatie betrokken geweest. "Zo heeft hij ook verteld dat hij na een liquidatie waarbij de wapens in de gracht of in een kanaal zijn gegooid de fout heeft gemaakt zijn kleding en alles weg te gooien en dat zijn trouw- of verlovingsring met naam erop nog in zat. Dat was volgens mij een andere liquidatie."

Ook tegen getuige F3 heeft La S. verteld over de moord in de loods. "In mijn aanwezigheid heeft La S. verteld dat hij een man in een loods heeft doodgeschoten. La S. vertelde dat hij en Jesse R. de man hadden meegenomen naar die loods. Het was een grote vent. Hij stond weer op of kwam overeind of zo en wilde die loods uit naar buiten lopen of zoiets. R. kon of wilde hem niet neerschieten en toen heeft La S. het gedaan. Hij heeft de man doodgeschoten."

"Hij heeft letterlijk gezegd: Jesse durfde niet te schieten. Hij zou zo weglopen en Jesse deed niets en dus schoot ik."

Hasj

De naam van het slachtoffer noemen de anonieme getuigen niet, maar zeer waarschijnlijk gaat het om Gerrie Betlehem. Die werd in april 2002 dood in het water van het Amsterdam-Rijnkanaal tusen Loenen en Nigtevecht gevonden.

Opvallend is dat La S. zelf over de moord enkele saillante details heeft verteld aan de politie. Hij schuift de moord echter in de schoenen van medeverdachte Jesse R. Volgens La S. had die hem foto's laten zien van de dode man en hem ook verteld dat de moord in een loods in Utrecht had plaatsgevonden. Jesse en anderen zouden 360 kilo hasj van Betlehem hebben willen afpakken.

La S. vertelde rechercheurs dat hij de munitie waarmee Betlehem is vermoord aan Jesse R. heeft geleverd. Het ging om zogenaamde 9 mm hollowpoint zilvertips patronen, zeldzame munitie.

Identiteit

De verklaringen van de twee getuigen kunnen grote gevolgen hebben voor het slepende liquidatieproces waarin elf verdachten terecht staan voor verschillende liquidaties en pogingen daartoe. Kroongetuige La S., die zelf betrokken was bij de moord op vastgoedhandelaar Kees Houtman in 2005, speelt een uiterst belangrijke rol. Hij heeft verklaringen afgelegd over medeverdachten, in ruil voor de belofte van het OM dat er een lagere straf tegen hem geëist wordt.

La S. krijgt na het uitzitten van zijn straf een andere identiteit en financiële ondersteuning bij het opbouwen van een nieuw bestaan, dat is het tweede deel van de deal. Volgens bronnen bij justitie is het bedrag dat het OM hiervoor heeft toegezegd tot boven het miljoen gestegen. De deal heeft al enkele keren op losse schroeven gestaan omdat La S. ontevreden was over de uitwerking ervan.

Belangrijk is dat de deal met het OM ook inhoudt dat La S. open kaart zou spelen over zijn betrokkenheid bij andere liquidaties dan die op Kees Houtman. Als blijkt dat La S. hierover niet de waarheid heeft verteld, kan dit de deal met het OM op losse schroeven zetten.

Bovenal tast het echter zijn geloofwaardigheid als getuige aan. Want hoe betrouwbaar zijn eerder afgelegde verklaringen? Dat is natuurlijk ook de reden dat de advocaten van de andere verdachten hemel en aarde hebben bewogen om de verklaringen van de twee kennissen van La S. bij het proces te betrekken.

Niet oplosbaar

Het is voor het eerst dat justitie een kroongetuigedeal heeft gesloten met een crimineel die zelf bij een moord betrokken is. Voor justitie hangt veel af van het slagen hiervan. Want zonder deals met criminelen zijn de liquidaties in de onderwereld bijna niet oplosbaar, stelde justitie zelf bij het begin van het proces. Maar dat er veel haken en ogen zitten aan deze deal, beseft men ook wel.

Maandag gaat het liquidatieproces verder in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. De rechtbank moet dan beslissen hoe de strafzaak verder moet. Vrijwel zeker zal het proces opnieuw vertraging oplopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl