NOS NieuwsAangepast

'Tekort aan rechters dreigt'

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak is bang voor een tekort aan rechters. Door de economische crisis neemt het aantal rechtszaken toe, terwijl er juist steeds meer rechters met pensioen gaan vanwege de vergrijzing.

In de komende vijf jaar komt de overheid honderden rechters te kort. Dat zegt Reinier van Zutphen, voorzitter van de vereniging. "Het probleem zal steeds groter worden", zei hij in het Radio 1 Journaal.

Volgens Van Zutphen heeft een slechte economische tijd een grote weerslag op het sociale leven en de problemen die mensen hebben. "Denk aan mensen die hun baan verliezen en op uitkeringen zijn aangewezen. Het beroep op de rechters neemt toe, omdat mensen niet aan hun betalingen kunnen voldoen. Dat is een ervaringsfeit."

Vergrijzing

Ook is de vergrijzing een probleem volgens Van Zutphen. "Dit komt doordat rechters vaak op leeftijd zijn als ze aan hun werk beginnen. Je komt pas toe aan het rechterschap als je midden dertig bent, de leeftijd van onze collega's is gemiddeld zo'n vijftig jaar. We krijgen te kampen met een grote uitstroom van mensen de komende jaren."

De Vereniging voor Rechtspraak wil daarom het rechterschap aantrekkelijker maken. "We moeten aan iedereen duidelijk maken hoe mooi het vak is, maar ook hoe maatschappelijk relevant het is."

Van Zutphen realiseert zich dat de overheid geen salaris kan bieden die gelijk is aan die van een topadvocaat, maar "er hoort zeker een goed salaris bij om de mensen over de streep te trekken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl