Sloop bedreigt geboortehuis Ringo Starr

Het geboortehuis van Beatles-drummer Ringo Starr dreigt te worden gesloopt. Het huis op nummer 9 Madryn Street in Liverpool moet plaatsmaken voor een nieuwbouwwijk.

Naastgelegen huizen zijn al een tijd dichtgetimmerd. Op posters in de buurt staat dat het slopen in oktober gaat beginnen.

Het grootste deel van de huizen is in handen van de gemeente, maar nummer negen is privébezit. De gemeente onderhandelt met de eigenaar om het huis te kopen.

'Crimineel'

Philip Coppell, die al ruim twintig jaar Beatlesrondleidingen verzorgd in Liverpool, vindt de sloop crimineel. In de Britse krant The Daily Mail noem Coppell degene die het sloopplan heeft goedgekeurd "volslagen idioot". Hij voorspelt een opstand onder Beatlesfans.

Richard Starkey, beter bekend als Ringo Starr, kwam op 7 juli 1940 ter wereld in het simpele rijtjeshuis in de buurt Toxteth. Hij woonde er maar drie maanden. Daarna verhuisde de familie naar Admiral Grove, waar Starr twintig jaar zou wonen.

Historisch belang

Volgens de gemeente heeft het huis aan Madryn Street daarom geen historisch belang. Bovendien zou renovatie van het huis zo'n 180.000 euro kosten.

Een museum in Liverpool wil delen van het huis bewaren als het wordt gesloopt. De huizen waar John Lennon en Paul McCartney opgroeiden zijn in het bezit van de National Trust, de Britse monumentenzorg.

Het geboortehuis van Ringo Starr op Google Street View


Grotere kaart weergeven

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio