Litouwsen verslaan basketbalsters

De Nederlandse basketbaldames hebben in groep A van de EK-kwalificatie niet voor een verrassing kunnen zorgen. In Almere bleek Litouwen met 80-67 een maatje te groot.

Twee weken geleden verloor Nederland in Kaunas al met 98-52. Oranje heeft nu vier van de vijf groepsduels verloren en neemt daardoor de onderste plaats in.

De formatie van bondsocach Meindert van Veen wist de sterke opponent de eerste helft meer dan uitstekend partij te bieden. Dat resulteerde in een 37-38 ruststand. Met elf punten op rij sloeg Litouwen direct na de rust een groot en naar zou blijken onoverbrugbaar gat.

Dramatisch

"Onze start na rust was dramatisch, we konden de energie ineens niet meer opbrengen", aldus Van Veen. "Het is onvoorstelbaar hoeveel aanvallende rebounds we hebben weggegeven."

Leonie Kooij was met 21 punten topscorer van de avond. Ze was bij Oranje echter de enige in de dubbele punten, terwijl bij Litouwen liefst vijf vrouwen tien punten of meer scoorden. Onder het bord was Nederland eveneens de mindere. Van de 71 rebounds waren er 47 voor de tegenstander.

De ploeg van Van Veen speelt volgende week maandag tegen Kroatië, de enige ploeg waarvan Oranje tot nu toe won. Daarna staan nog wedstrijden tegen België en Italië op het programma. "Ik hoop dat we de beste nummer vier kunnen worden zodat we nog mogen strijden om een EK-ticket, maar ik verwacht dat het heel moeilijk gaat worden", aldus de bondscoach.