NOS NieuwsAangepast

Pensioenen mogelijk gekort in 2011

Pensioenfondsen die grote financiële problemen hebben, moeten mogelijk vanaf 1 januari de pensioenen korten. Die kortingen kunnen oplopen tot veertien procent.

Zo'n veertien, vooral kleinere pensioenfondsen houden al rekening met die maatregel. Ze hadden uitstel tot 1 april 2012 gekregen, maar minister Donner van Sociale Zaken wil dat ze hun reserves uiterlijk op 1 januari 2011 weer op peil krijgen. Hij maakte dat vandaag op het ministerie bekend.

Als de fondsen bij de Nederlandsche Bank kunnen aantonen dat hun financiën binnen vijf jaar weer toereikend zullen zijn, is de korting op de pensioenen niet nodig.

Herstelplan

Bij elkaar hebben 340 van de ongeveer 600 pensioenfondsen een herstelplan moeten indienen omdat ze in de financiële crisis veel geld hebben verloren. Hun reserves zakten onder het wettelijk minimum van 105%. De fondsen moesten binnen drie jaar de financiën weer op orde brengen. Veel fondsen besloten tot een premieverhoging en bevroren de pensioenen.

Drastische ingrepen

Na een opleving in 2009 gaat het nu weer slechter met de fondsen. Door tegenvallende beurzen en een lage rente blijven een aantal fondsen nog steeds onder het wettelijk minimum.

De Nederlandsche Bank wil dat de fondsen sneller tot drastische ingrepen overgaan, omdat ze onvoldoende herstel laten zien. Donner steunt dat standpunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl