NOS NieuwsAangepast

Grazers Oostvaardersplassen geteld

Staatsbosbeheer gaat nog dit jaar alle konikpaarden en edelherten in de Oostvaardersplassen tellen, op verzoek van minister Verburg.

Verburg wil weten hoeveel grote grazers er nu werkelijk rondlopen in de Oostvaardersplassen. Aanleiding is een populatietelling van het aantal heckrunderen in de Oostvaardersplassen die een verrassende uitkomst had: er bleken 142 dieren minder te zijn dan gedacht.

Rapport

Staatsbosbeheer rapporteert ieder jaar rond de jaarwisseling over het aantal heckrunderen en bracht begin dit jaar naar buiten dat er 548 runderen zouden moeten lopen. Na de koude wintermaanden begin dit jaar stelde Staatsbosbeheer vast dat de populatie geslonken was met 156 dieren, wat zou betekenen dat er nu 392 heckrunderen in de Oostvaardersplassen zouden moeten zijn.

Uit een telling van de Zoogdierenvereniging op 29 juli blijkt echter dat er nu 250 runderen zijn. Dat betekent dat er 142 heckrunderen zijn verdwenen. Staatsbosbeheer erkent de misser en zegt dat de 142 dieren nooit hebben bestaan. De dieren zijn volgens Staatsbosbeheer niet gestorven of verdwenen.

Staatsbosbeheer stelt de dierenpopulaties vast door te kijken naar het aantal geboorte- en sterftegevallen en niet door populatietellingen.

Edelherten

Verburg vreest nu voor de populaties konikpaarden en edelherten in de Oostvaardersplassen, want ook deze diersoorten worden door Staatsbosbeheer geteld door middel van geboorte- en sterftegevallen en niet door populatietellingen. Staatsbosbeheer zegt dat het tellen van de edelherten een probleem wordt, omdat ze verspreid over het hele gebied in groepjes leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl