NOS NieuwsAangepast

Aegon lost staatssteun binnen jaar af

Verzekeraar Aegon betaalt binnen een jaar twee miljard euro terug aan de staat. Het concern heeft dan de volledige staatssteun afgelost die het eind 2008 kreeg.

Aegon deed in 2008 beroep op drie miljard euro staatssteun. Het bedrijf had het geld nodig om de kredietcrisis door te komen.

Na een periode van verlies gaat het inmiddels beter met het bedrijf en wordt er weer winst gemaakt. Vorig jaar werd het eerste miljard afgelost. Aegon wilde het restbedrag pas aflossen als de Europese Commissie akkoord was met de staatssteun. Die goedkeuring verwacht Aegon vandaag.

De EU legt wel beperkingen aan Aegon op zolang er moet worden afgelost. Zo mogen er behalve in Spanje geen overnames gedaan worden. In Nederland mag Aegon zich niet als prijsvechter opstellen.

ING

Deze maand maakt Aegon een half miljard euro aan de staat over. De hele schuld is uiterlijk in juni 2011 afgelost.

Behalve Aegon maakte ook ING gebruik van staatssteun, de bank en verzekeraar moet nog vijf miljard euro terugbetalen. Waarschijnlijk doet het bedrijf dat op de einddatum van de lening, in november 2011; ING moet van de Europese Commissie namelijk een boete betalen als er eerder wordt afgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl