Zonnepanelen gevaarlijk voor brandweer

Zonnepanelen zijn bij een brand gevaarlijk voor de brandweer. Dat staat in een memo van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV), dat onder meer richtlijnen opstelt voor de brandweer.

Ook als de elektriciteit via de hoofdschakelaar bij een brand wordt uitgeschakeld, blijven de panelen via de bedrading spanning leveren. Door de hoge voltages lopen brandweerlieden het gevaar te worden geëlektrocuteerd als ze de brand met water proberen te blussen.

Licht

Een zonnepaneel laadt op wanneer het licht opvangt, ook als de elektriciteit is uitgeschakeld. Dat licht hoeft niet van de zon te zijn, maar kan ook van vlammen of lichten van de hulpdiensten komen. Zonnepanelen geven daarom ook stroom af als ze niet aan staan.

Volgens de directiesecretaris van het NIFV, Lex Schruijer, moeten brandweerlieden uitkijken als ze zonnepanelen blussen. Toch relativeert hij het risico van de zonnepanelen: "Brandweermensen moeten met veel risico's rekening houden tijdens het blussen en dit is er één van."

In Nederland zijn er geen incidenten geweest met zonnepanelen die in brand stonden, maar in België kon de brandweer recent met moeite een huis blussen, omdat er zonnepanelen op het dak lagen.

Doorknippen

Het NIFV adviseert om bij brand de kabels van de panelen door te knippen met geïsoleerd gereedschap. Alleen dan kan de brand veilig worden geblust.

Steeds meer Nederlandse huishoudens schaffen zonnepanelen aan voor op het dak. Via subsidieregelingen is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in zonnepanelen. Op aandringen van de Tweede Kamer is eind vorig jaar 20 miljoen euro overgeheveld van het budget dat eerder bedoeld was voor windenergie op land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl