NOS NieuwsAangepast

Zwartboek FNV over touringcarsector

Touringcarchauffeurs worden onder zware druk gezet om strakke ritschema's uit te voeren. De vakorganisatie FNV presenteert daarom deze week een zwartboek met misstanden in de busbranche.

Afgelopen vrijdag verongelukte nog een touringcar van Eurolines in Noord-Frankrijk. Daarbij viel één dode en raakten twintig mensen gewond. Volgens de FNV is er onder andere bij Eurolines veel mis. Chauffeurs zouden vertraging die ze onderweg oplopen, moeten compenseren met harder rijden of kortere rusttijden.

Actie

Vorig jaar begon FNV Bondgenoten de actie 'Vuile Was', waarbij chauffeurs werden opgeroepen om hun urenstaten en loonbriefjes te laten controleren.

De meest voorkomende overtredingen van de cao zijn volgens de bond het niet betalen van toeslagen en het te laat verstrekken van dienstroosters. Ook zou het beschikbare werk onder de chauffeurs verkeerd verdeeld worden.

Beloningssysteem

Om misstanden te voorkomen moet volgens de FNV het beloningssysteem worden aangepast. Chauffeurs krijgen nu vaak meer betaald als ze veel onregelmatige diensten accepteren.

De FNV vindt dat de chauffeurs niet te veel onregelmatige diensten moeten draaien. Daardoor raken ze oververmoeid en dat kan tot ongelukken leiden, aldus de bond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl