NOS NieuwsAangepast

VN-chef geschokt na zien watersnood

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zegt dat hij nog nooit zo'n enorme ramp heeft gezien als de watersnood in delen van Pakistan. Hij zei dat na een vlucht boven de overstroomde gebieden.

"Ik heb natuurrampen gezien over de hele wereld, maar nog nooit zoiets als dit. De omvang van de ramp is zo groot. Zo veel mensen op zo veel plaatsen die hulp nodig hebben. Dit is een hartverscheurende dag voor mij en mijn delegatie", zei Ban. "Ik zal de verwoesting en het lijden dat ik vandaag heb gezien nooit vergeten."'

Ban vroeg buitenlandse donoren haast te maken met noodhulp, omdat er al mensen sterven van de honger. "Ik ben hier om de wereld te vragen op te schieten met de hulp", zei Ban. Autoriteiten in het bergachtige noorden van Pakistan melden dat daar kinderen de hongerdood zijn gestorven. Ze wonen in gebieden waar bruggen en wegen zijn weggespoeld. Ook de cholera heeft al levens geëist.

De VN zei vorige week dat er een bedrag van 350 miljoen euro nodig is voor noodhulp aan de getroffenen. Tot nu toe is slechts twintig procent van dat bedrag gestort. Nederland heeft twee miljoen euro toegezegd.

Wachten

In de overstroomde gebieden zitten veel mensen al dagen te wachten op evacuatie per helikopter. De Pakistaanse regering zegt dat intussen zo'n twintig miljoen mensen zijn getroffen door de watersnood. Het dodental staat volgens de VN nog altijd op 1600 mensen.

De overstromingen zijn voorlopig nog niet voorbij. Voor de komende week worden er weer veel moessonregen voorspeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl