NOS NieuwsAangepast

Zwendel met rijbewijzen in Berlijn

In Berlijn gaat een speciaal bureau de geldigheid na van rijbewijzen, na berichten dat veel mensen hun rijbewijs hebben gekregen door de examinator voor zo'n 2000 euro om te kopen.

Het bureau heeft sinds 2007 ruim 3600 rijbewijzen gecontroleerd. Meer dan 2200 mensen konden nauwelijks rijden. Bijna duizend mensen stonden hun rijbewijs na het rijvaardigheidsonderzoek vrijwillig af. Van nog eens 1100 mensen namen de controleurs het rijbewijs af.

Te duur

De krant Berliner Morgenpost schrijft vandaag over de zwendel. Het aantal afgenomen rijbewijzen kan nog stijgen; van zo'n 400 mensen zijn de resultaten van het rijvaardigheidsonderzoek nog niet bekend.

Volgens de krant proberen vooral mensen die de rijlessen te duur vinden of de taal nauwelijks machtig zijn een rijbewijs te kopen.

Lek

Justitie in de Duitse hoofdstad lukt het niet vaak om op te treden tegen corrupte rijschoolhouders en examinatoren. Naast hen is alleen de leerling bij de omkoping betrokken en daardoor is het risico op een lek klein, zegt justitie.

Experts gaan er vanuit dat het werkelijke aantal illegaal verkregen rijbewijzen veel groter is. Twee rijschoolhouders hebben de afgelopen jaren hun licentie verloren nadat bekend werd dat ze rijbewijzen verkochten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl