NOS SportAangepast

Estafettemannen sluiten af met brons

De Nederlandse mannen hebben de EK afgesloten met een fraaie bronzen plak op de 4x100 meter wisselslag.

De Oranje-formatie was met de snelste tijd in de finale gekomen, maar zowel Frankrijk als Rusland hadden nog wat sterke troeven achter de hand voor de medaillerace. De derde stek was dan ook op voorhand al eigenlijk het maximaal haalbare.

Nick Driebergen, Lennart Stekelenburg, Joeri Verlinden en Sebastiaan Verschuren kwamen in de finale tot een tijd van 3.33,99 en verbeterden daarmee ruimschoots het Nederlands record, dat in de ochtenduren al met een seconde tot 3.36,00 was aangescherpt. In de series had Sebastiaan Lijesen nog al startzwemmer de rugslag voor zijn rekening genomen.

Frankrijk toonde zich ongenaakbaar en pakte de Europese titel in 3.31,32. Rusland kwam uit op 3.33,29.

"Zo mooi"

Driebergen (rugslag) lag na 100 meter derde, waarna Stekelenburg (schoolslag) naar de vijfde plaats zakte. Verlinden (vlinderslag) bracht Oranje terug naar plaats drie en Verschuren (vrije slag) hield die positie met verve vast.

Verlinden (zilver op 100 vlinder), Stekelenburg (brons op 50 school) en Verschuren (brons op 200 vrij) waren dit toernooi al eerder in de prijzen gevallen. "Zij hadden alledrie al een medaille, maar ik nog niet. Ik ben zo blij dat we het gered hebben", lachte Driebergen.

"Het was een mooie race, al zakte ik het laatste stuk een beetje in", keek Stekelenburg terug. Verlinden voelde genoegdoening: "Vorig jaar wilden we in Rome al schitteren, maar toen werden we gediskwalificeerd."

"Het is zo mooi om, als drie man er al alles aan gedaan hebben, het af te maken. Je kan dan alleen maar hard zwemmen", voegde Verschuren eraan toe.

Vierde voor Cseh

Laszlo Cseh heeft in Boedapest voor de vierde keer op rij de Europese titel op de 400 meter wisselslag veroverd. De houder van het Europees record won in een tijd van 4.10,95.

David Verraszto maakte het Hongaarse feestje compleet door op 2,01 van Cseh als tweede aan te tikken. Het brons was in 4.15,10 een prooi voor Gal Nevo uit Israël. Cseh, die na 75 meter de leiding nam en in het vervolg domineerde, was ook al de beste geweest op de 200 meter wisselslag.

Frederick Bousquet greep goud op de 50 meter vrije slag. De Fransman, die op de 50 meter vlinderslag nog tweede was geworden, won zijn eerste langebaantitel in een tijd van 21,49.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl