Herdenking einde WOII in Nederlands-Indiƫ

Indiëherdenking bij het Indisch Monument in Den Haag»
Indiëherdenking bij het Indisch Monument in Den Haag ANP

Bij het Indisch Monument in Den Haag is vanmiddag herdacht dat precies 65 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indiƫ, dankzij de capitulatie van Japan.

Koningin Beatrix, demissionair-premier Balkenende en vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap legden kransen bij het monument. Enkele duizenden belangstellenden woonden de herdenking bij.

Zanger Boudewijn de Groot hield de jaarlijkse herdenkingsrede en las een gedicht voor. Ook zong hij het lied 'Achter glas'. De Groot werd tijdens de oorlog geboren in een Japans kamp in voormalig Nederlands-Indiƫ. Zijn moeder overleefde de oorlog niet.

Een leerling van het Haagse Vrijzinnig Christelijk Lyceum vertelde over het respect en de bewondering die hij heeft voor de Nederlanders die de Japanse interneringskampen hebben overleefd en na de oorlog de 'gebroken stukken' van hun leven weer oppakten.

Derde generatie

De NOS blikt vanavond terug op de herdenking (18.00 uur op Nederland 2) in een speciale uitzending. Presentator Margriet Vroomans spreekt dan met onder andere Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen van de rockband Kane.

De zanger en gitarist zijn de derde generatie Indische Nederlanders in Nederland en de verbondenheid met hun Indische achtergrond is deels terug te horen in hun muziek.

Bekijk de uitzending NOS Indiƫherdenking (middag)
Bekijk de uitzending NOS Indiƫherdenking (avond)

Fotomodel Dido

In de uitzending ook aandacht voor het Nederlandse fotomodel Dido van Soest-Hazenberg, die in 1943 in Batavia werd gearresteerd door de Japanse geheime politie. Vanwege haar 'anti-Japanse activiteiten' werd ze na een korte gevangenschap onthoofd.

Deze onconventionele vrouw had zich, nadat de Japanners Batavia waren binnengevallen, aangesloten bij een kleine verzetsgroep. Via een radiozender onderhielden de leden contact met een Amerikaans schip buiten de territoriale wateren. In juni 1943 werd de verzetsgroep door de Kempetai, de beruchte Japanse geheime politie, opgerold.

Ook Dido's man, die niet op de hoogte was van haar verzetswerk, werd gearresteerd. Na acht maanden opsluiting en marteling kwam hij vrij. Dido liet haar zoon Stephan, die toen pas vier jaar oud was, een dagboek na, waarin ze zich tot haar zoon richt.

Herinneringscentrum Bronbeek

Maandag gaat met de tentoonstelling 'Het verhaal van Indiƫ' het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek in Arnhem officieel open voor publiek. Het IHC Bronbeek is het vierde herinneringscentrum in Nederland na Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Kamp Amersfoort en Nationaal Monument Kamp Vught.

Het herinneringscentrum brengt de dvd 'Oorlog in het Paradijs' uit, waarop getuigen van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indiƫ hun verhaal vertellen. Een van deze verhalen, over de ontberingen van dwangarbeiders bij de aanleg van de Birmaspoorlijn, kunt u rechtsboven op deze pagina bekijken.

Deel deze pagina

Video

In Den Haag is de capitulatie van Japan herdacht, vandaag precies 65 jaar geleden. Koningin Beatrix en... demissionair premier Balkenende woonden de herdenkingsplechtigheid bij bij het Indiƫ-monument.

 • Capitulatie Japan herdacht bij IndiĆ«-monument

  In Den Haag is de capitulatie van Japan herdacht, vandaag precies 65 jaar geleden. Koningin Beatrix en... demissionair premier Balkenende woonden de herdenkingsplechtigheid bij bij het Indiƫ-monument.

 • Wat herdenken we op 15 augustus?

  Een kort overzicht van de bezetting van Nederlands-IndiĆ« in 1942 door Japan. Binnen een paar dagen loopt het... Japanse leger de Nederlandse kolonie in AziĆ« onder de voet. Zo'n 40.000 Nederlandse officieren en manschappen worden in kampen ondergebracht of moeten dwangarbeid verrichten. Alle andere Nederlanders en een groot deel van de Indonesische bevolking worden geĆÆnterneerd en leven onder erbarmelijke omstandigheden. Velen komen om door honger en uitputting. Op 15 augustus 1945 geeft Japan zich over.

 • Het tragische einde van een Nederlands fotomodel in Batavia

  Stephan van Soest vertelt over het korte, dynamische leven van zijn moeder, Dido van Soest-Hazenberg. Zij... werd in december 1943 onthoofd door de Japanse geheime politie, als straf voor anti-Japanse activiteiten. Ze was o.a. model in Batavia en was bekend om haar onconventionele, jongensachtige gedrag. Toen de Japanners Nederlands-Indiƫ bezetten sloot ze zich, buiten het medeweten van haar man, aan bij een kleine verzetsgroep. In juni 1943 werd de groep, waarschijnlijk door verraad, opgerold door de Japanners. Dido en haar man werden opgepakt en gemarteld. Stephans vader kwam na acht maanden vrij, zijn moeder zag hij nooit meer terug. Een reportage van MƩlinde Kassens.

 • 'Troostmeisjes' van toen vertellen over hun leed

  Een fragment uit de documentaire 'Omdat wij mooi waren'. Filmmaker Frank van Osch reisde met fotograaf Jan... Banning en journaliste Hilde Janssen door Indonesiƫ, waar ze spraken met 'troostmeisjes' van toen. Ze waren mooi, werden vastgehouden in soldatenbordelen en moesten vrijwel dagelijks seksuele diensten verlenen aan de Japanse soldaten. Na de Tweede Wereldoorlog is jarenlang gezwegen over het leed dat hen is aangedaan.

 • Ontberingen tijdens dwangarbeid aan Birma-spoorlijn

  Guido Kiemeneij en Frits Bakker werkten tijdens de Japanse bezetting als dwangarbeider aan de Birma-Siam... spoorlijn. Ze vertellen over de mensonterende behandeling, de honger, de regen en de dodenmarsen. Een fragment van de dvd 'Oorlog in het Paradijs' (Indisch Herinneringscentrum Bronbeek)

 • Martelingen van verzetsleden in Nederlands-IndiĆ«

  Een fragment uit de documentaire 'Verzet in Indiƫ' van Peter Hoogendijk. Ferry Holtkamp en Dick van Logchem,... leden van het Indisch verzet, vertellen over de gruwelijke behandelingsmethoden van de Kempetai, de Japanse geheime politie. Een Japanse ex-kempetai vertelt zijn kant van het verhaal.

Audio

 • Japanse capitulatie herdacht bij Indisch monument Bij het Indisch Monument in Den Haag werd vanmiddag herdacht dat Japan vandaag 65 jaar geleden capituleerde. Een verslag van Karin... Alberts.
 • Stemmige IndiĆ«-herdenking in Den Haag Gisteren was het 65 jaar geleden dat Japan capituleerde. Daarmee kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost AziĆ«. En... dus ook in Nederlands-IndiĆ« waar duizenden Nederlander gevangen zaten in Jappenkampen. Bij het Indische monument in Den Haag werd het einde van de oorlog herdacht in aanwezigheid van Koningin Beatrix en premier Balkenende.

Video en Audio

Meer video en audio