NOS NieuwsAangepast

Cuba laat opnieuw dissidenten vrij

Cuba zal de komende dagen opnieuw een aantal politieke gevangenen vrijlaten. De katholieke kerk in Cuba en de Cubaanse regering hebben daarover een akkoord bereikt.

De zes dissidenten worden op de luchthaven van Havana herenigd met hun families en aansluitend op een vliegtuig naar Spanje gezet.

Het nieuws werd bekend op de dag dat de leider van de communistische partij in Cuba, Fidel Castro, zijn 84ste verjaardag vierde. Castro was van 1959 tot 2008 president van het eiland. Onder zijn heerschappij werden de meeste politieke gevangenen veroordeeld.

Commissie

Na het aftreden van Fidel Castro daalde het aantal vastgezette dissidenten in Cuba al met zo'n vijftig procent. Volgens de Cubaanse commissie voor Mensenrechten zijn er na de vrijlatingen nog honderd politieke gevangenen over.

De internationale gemeenschap heeft opgelucht gereageerd op het nieuws van de aanstaande vrijlating. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Moratinos zegt hoop te hebben dat Cuba op den duur alle politieke gevangenen zal vrijlaten.

Overeenstemming

Vorige maand bereikten de katholieke kerk in Cuba al overeenstemming met de regering na maandenlange gesprekken over de vrijlating van 52 mensen. Direct na het bereiken van dat akkoord kwamen al twintig dissidenten vrij.

De vrijgelaten dissidenten maken deel uit van een groep van 75 mensen die in 2003 werd opgepakt na kritiek op het Cubaanse bewind. Volgens Cuba zijn ze veroordeeld vanwege spionage voor de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl