NOS NieuwsAangepast

Met steniging bedreigde vrouw 'bekent' moord

Een Iraanse vrouw die steniging boven het hoofd hangt vanwege overspel, heeft bekend betrokken te zijn bij de dood van haar man.

In een televisie-interview geeft de 43-jarige Sakineh Mohammed Ashtiani toe dat ze de moordenaar van haar man kende.

Focus

Volgens BBC-correspondent John Leyne zegt ze in het interview niet dat ze geholpen heeft haar man te vermoorden, alleen dat ze de moordenaar van haar man kende. Het is de presentator die de suggestie wekt dat ze toegeeft dat ze haar man heeft vermoord.

Leyne denkt dat de Iraanse regering met het interview probeert de focus van de zaak te verleggen van overspel naar moord. "En moordenaars worden in veel landen ter wereld geëxecuteerd", zegt hij, dus hier kan de internationale gemeenschap niet tegen protesteren.

In het interview bekritiseert de vrouw ook haar advocaat Mohammed Mostafaie. Hij vluchtte 24 juli naar Europa, na een langdurige ondervraging door de Iraanse autoriteiten. Volgens NOS-correspondent Thomas Erdbrink is de bekentenis ook bedoeld om de advocaat zwart te maken die allerlei vervelende dingen heeft gezegd over het Iraanse regime.

Zweepslagen

Sakineh Mohammed Ashtiani werd in mei 2006 veroordeeld tot 99 zweepslagen omdat ze na de dood van haar man "ongeoorloofde relaties" zou hebben gehad met twee mannen.

Later dat jaar werd een nieuwe zaak tegen haar geopend omdat ze ook overspel zou hebben gepleegd terwijl ze was getrouwd. Ze werd schuldig bevonden en veroordeeld tot de doodstraf door steniging.

Asiel

Haar veroordeling leidde tot internationale ophef en druk op Teheran om van de executie af te zien. Brazilië bood de vrouw asiel aan, maar Iran ging hier niet op in.

Op 8 juli maakte Iran bekend de steniging van de vrouw voor onbepaalde tijd uit te stellen maar op 11 juli volgde de beschuldiging van moord op haar echtgenoot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl