NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuizen willen hartklepoperaties niet kwijt

Door verslaggever Marc van Dam

Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven mag in ieder geval nog tot 20 oktober doorgaan met het uitvoeren van hartklepoperaties via een katheter. Dat is de uitspraak van de rechtbank in Den Bosch in het kort geding dat het ziekenhuis had aangespannen tegen het Ministerie van VWS.

Het Catharina-ziekenhuis mag van het ministerie per 15 augustus niet langer hartklepoperaties uitvoeren via een katheter. Het Eindhovense ziekenhuis is daarmee één van de tien ziekenhuizen die de vergunning hiervoor kwijtraken.

De rechtbank in Den Bosch heeft het ziekenhuis nu uitstel verleend. Volgens de rechtbank heeft minister Klink niet gezorgd voor een goede overgangsregeling, zodat het ziekenhuis langere tijd mag afbouwen. De rechtbank heeft geen uitspraak gedaan over de beslissing van Klink om het aantal ziekenhuizen dat de hartklepoperaties met katheter mag uitvoeren terug te brengen van vijftien naar tien.

Concentreren

De hartklepoperaties via een katheter (transcather hartklepinterventies, thi's) worden nu uitgevoerd in vijftien verschillende ziekenhuizen. Minister Klink heeft vijf ziekenhuizen aangewezen waar deze ingreep nog mag plaatsvinden, de andere tien verliezen de vergunning hiervoor.

De ingreep vindt rond de tweehonderd keer per jaar plaats en volgens de minister doen de ziekenhuizen zo niet voldoende ervaring op. Door de operaties te concentreren in vijf ziekenhuizen hoopt de minister dat dit verbetert. Patiënten moeten dan wel verder reizen voor de ingreep.

Volgens het Catharina-ziekenhuis is de beslissing van Klink om van vijftien naar vijf ziekenhuizen terug te gaan wel te begrijpen. Maar het ziekenhuis is wel verbaasd dat het zelf de vergunning kwijtraakt. Het Catharina laat weten dat ze landelijk tot de meest ervaren hartcentra behoort, en zelfs internationale erkenning krijgt.

Bezwaarprocedure

Daarnaast voert het ziekenhuis aan dat ze het op één na laagste sterftecijfer heeft bij deze ingreep. Volgens minister Klink is de selectie louter op kwaliteit uitgevoerd en zijn de beste hartcentra overgebleven.

Vier andere ziekenhuizen die ook een kort geding hadden aangespannen mogen door de uitspraak de betwiste hartklepoperaties blijven uitvoeren.

Alle ziekenhuizen die de vergunning kwijtraken, tien in totaal, hebben trouwens ook een bezwaarprocedure aangespannen. Maar de uitspraak daarvan kan nog maanden op zich laten wachten.

Nieuwe koers

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is de discussie over de hartklepoperaties een voorbeeld van de volumediscussie in de zorg. Klink is volgens de NVZ een nieuwe koers ingeslagen: saving costs, saving lifes.

Er komt meer vraag naar zorg van mensen die meerdere aandoeningen hebben. Deze mensen wil hij alleen nog maar op de beste plekken behandelen. Om zo efficiënter en beter te werken. De NVZ is niet voor of tegen, maar geeft wel aan dat een onderzoek naar de effecten van deze maatregelen wenselijk is.

Alleen het Leids Universitair Medisch Centrum, het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, het AMC in Amsterdam, het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Amphia ziekenhuis in Breda mogen de hartklepoperaties via een katheter blijven doen. Dat er zo geen goede landelijke spreiding meer is, is volgens Klink geen probleem. Volgens de minister kunnen patiënten best een eindje reizen voor de ingreep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl