President bezoekt rampgebied Pakistan

President Zardari (rechts) praat met bewoners van de getroffen Sindh provincie»
President Zardari (rechts) praat met bewoners van de getroffen Sindh provincie EPA

President Zardari van Pakistan heeft de overstroomde gebieden in zijn land bezocht. Hij ging naar een school in de provincie Sindh en hielp er voedsel en hulpmiddelen uitdelen.

Zardari kreeg vorige week veel kritiek te verduren omdat hij zijn geplande reis naar Groot-Brittannië en Frankrijk gewoon door liet gaan, terwijl de burgerbevolking steeds meer in nood raakte door de overstromingen.

Het dodental van de overstromingen in Pakistan staat nog altijd op 1600, en in totaal zijn 14 miljoen mensen op één of andere manier getroffen door de watersnood. Volgens de VN zal het dodental snel oplopen gezien de omvang van de ramp.

Noodhulp

VN-hulporganisaties hebben de internationale gemeenschap om 350 miljoen euro gevraagd voor noodhulp aan Pakistan. Dat geld zou genoeg zijn voor drie maanden hulp aan de slachtoffers van de overstromingen.

Annick van Lookeren Campagne van Oxfam Novib sluit zich aan bij de oproep. Ze zit in Sindh, een van de getroffen gebieden van Pakistan. "Er moet echt iets gebeuren, omdat miljoenen mensen slachtoffer zijn van de overstromingen", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Tekort

De hulpverlening komt maar maar langzaam op gang, merkt Van Lookeren Campagne: "Nog heel veel gebieden zijn onbereikbaar door kapotte wegen en bruggen. En in sommige gebieden regent het ook nog steeds. Tot nu toe is zo'n dertig procent van de mensen bereikt."

Naast de moeilijke bereikbaarheid van de gebieden is er ook een enorm tekort "aan de eerste levensreddende benodigheden als water, tenten, voedsel en medicijnen", merkt de Nederlandse hulpverleenster. "Dat is een heel erg groot probleem."


Grotere kaart weergeven

Watergolf

De inwoners van Pakistan reageren volgens de Oxfam Novib-medewerker "vooral boos" op de overstromingen. "Aan de regen kun je niets doen, maar er is te weinig onderhoud gedaan aan dijken en dammen, vinden ze. Ook de hulpcoördinatie van de Pakistaanse overheid hapert enorm."

Volgens de Nederlandse is het einde van de ramp nog niet in zicht. Van Lookeren Campagne zit in het bovenste gedeelte van Sindh, een gebied dat al overstroomd is. "Maar de watergolf moet nog naar beneden richting de Arabisch Zee en zal nog een aantal steden passeren. Daar komt nog een grote klap en er zullen nog heel veel mensen getroffen worden."

Deel deze pagina

Video

Hulporganisaties vragen 350 miljoen voor Pakistan

VN-hulporganisaties hebben de internationale gemeenschap om 350 miljoen euro gevraagd voor noodhulp aan Pakistan. Dat geld zou... genoeg zijn, voor 3 maanden hulp, aan de slachtoffers van de overstromingen.

Audio

  • Annick van Lookeren Campagne helpt Pakistan Het is al weken heel slecht weer in Pakistan. Hulpverleners werken met man en macht om het leed voor de getroffen inwoners te... verzachten. Annick van Lookeren Campagne zit voor Oxfam Novib in een van de getroffen gebieden.
  • Rodekruismedewerker Eva Smits is bij overstromingen in Pakistan De Pakistaanse president Zardari is sinds dinsdag in de provincie Sindh. Om poolshoogte te nemen van de situatie daar. Er is veel... schade door de overstromingen. Bovendien staat er een grote dam op doorbreken. Zardari heeft zich vanmiddag laten bijpraten door deskundigen over de dam. Eva Smits van het Rode Kruis is in Sindh.

Video en Audio

Meer video en audio