Schoonmakers: weinig veranderd

Station Sloterdijk ligt er nu weer schoon bij, maar dat was afgelopen mei wel anders. Negen weken hebben de schoonmakers dit voorjaar gestaakt. De langste staking in Nederland sinds 1933.

Op straat werd het steeds viezer, op Schiphol was het smerig, en ook op de stations hoopte het vuil zich op. 300 van de 400 stations werden niet meer schoongemaakt. Hoe kijken de stakers van toen terug op die tijd?

Leuke weken

"Het waren negen leuke weken", zegt schoonmaker Aziz tegen verslaggever Trudy van Rijswijk. Hij werkt niet op een station, maar in een kantoorpand. "Ik heb heel veel nieuwe collega's leren kennen." De schoonmakers kwamen nader tot elkaar.

Ze eisten vier procent loonsverhoging in twee jaar, reiskostenvergoeding, normalere werktijden en respect.

Volgens Willem Dekker van FNV zijn veel eisen ingewilligd. "Er is 3,5 procent loonsverhoging afgesproken en een afspraak voor lessen in de Nederlandse taal".

"Vooral de werkdruk was het probleem. De neerwaartse spiraal in de schoonmaak, waardoor uitbesteden steeds goedkoper wordt en schoonmakers steeds harder moeten werken, is door de staking succesvol op de kaart gezet in Nederland."

Van een lichtere werkdruk merkt Aziz maar weinig. "Tot nu toe heb ik niets gemerkt. Het is precies hetzelfde. Maar toch, we hebben toch wat gekregen, een loonsverhoging".

Heel onbeleefd

Alleen dat respect is een probleem.

"Het is precies hetzelfde als voor de staking", zegt Aziz. "Net na de staking kwamen mensen naar ons toe om te zeggen dat ze respect voor ons hadden, dat we hadden gewonnen. Maar nu is het weer hetzelfde. Mensen groeten ons niet, heel onbeleefd."

Praatjes

Volgens Aziz blijft het bij praatjes. Taallessen zijn wel beloofd, maar die heeft hij nog niet gekregen.

"De problemen zijn natuurlijk niet in één keer opgelost, ook niet met een staking", zegt Willem Dekker van FNV. "Zelfs met een hele lange staking kun je niet de werking van een sector veranderen."

"Maar ik merk wel dat schoonmakers in veel gebouwen, stations, universiteiten, serieuzer worden genomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl