NOS NieuwsAangepast

Ontslag Ramadan in Rotterdam rechtmatig

De gemeente Rotterdam hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de vorig jaar ontslagen moslimfilosoof Tariq Ramadan. De gemeente had goede redenen voor zijn ontslag, oordeelt de rechtbank. Ramadan was bij de gemeente in dienst als integratie-adviseur.

Ramadans contract werd verbroken toen bleek dat hij ook werkte voor de Iraanse tv-zender Press TV, die is gelieerd is aan het regime in Teheran. De Zwitser stapte na zijn ontslag direct naar de rechter, omdat hij zich in zijn eer en waardigheid aangetast voelde. Hij eiste een schadevergoeding van 75.000 euro.

Ophef

Volgens de rechter heeft Ramadan de kwestie onderschat en had de gemeente vanwege de ophef die was ontstaan het recht om hem te ontslaan. Ook had de destijds verantwoordelijke wethouder in interviews geen "onheuse of krenkende utilatingen" over Ramadan gedaan, die een schadevergoeding voor hem zouden rechtvaardigden.

De gemeente Rotterdam zegt "kennis te hebben genomen" van de uitspraak en wil verder niet reageren.

Opspraak

Ramadan was voor zijn ontslag al vaker in opspraak gekomen. In april vorig jaar liet de adviseur zich negatief uit over de positie van vrouwen en homo's. De VVD vond dat Ramadan moest opstappen. Toen hij van een meerderheid van het college toch mocht aanblijven, stapten de VVD-wethouders zelf uit het stadsbestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl