NOS NieuwsAangepast

Te brede bierfiets aan de ketting

De zogeheten bierfiets mag in zijn huidige vorm niet meer de weg op zonder speciale ontheffing. De Amsterdamse kantonrechter heeft dat bepaald. De bierfiets is een rijdende bar met een biertap voor tien tot twintig mensen.

De bierfiets voldoet volgens de rechter niet aan de Regeling Voertuigen. Omdat het voertuig formeel een fiets en geen wagen is, mag het niet breder zijn dan anderhalve meter. Een bierfiets is meestal breder. Daarom is voor het voertuig in toekomst een ontheffing nodig.

Amsterdam

Na een serie ongelukken waarbij een bierfiets betrokken was, bekeek de gemeente Amsterdam vorig jaar augustus de mogelijkheden voor een verbod. De gemeente zag uiteindelijk van een verbod af, maar scherpte wel de regels aan. Zo mochten bierfietsen alleen nog op vaste tijden en via vaste routes rijden.

Aanleiding voor de rechtszaak is een ongeluk in 2009 in Amsterdam-Noord. Drie vrouwen raakten toen gewond toen hun bierfiets tijdens een vrijgezellenfeestje tegen een tunnel botste. Die fiets was 2,20 meter breed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl