NOS NieuwsAangepast

Brandweervrijwilligers luiden noodklok

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) luidt de noodklok vanwege het toenemende geweld tegen brandweervrijwilligers. Uit een peiling van NOS Headlines en de vakvereniging onder de VBV-leden blijkt dat volgens driekwart de hoeveelheid geweld de laatste tien jaar (fors) is toegenomen.

Gecombineerd met de toenemende werkdruk en de voorgenomen bezuinigingen bij de beroepsbrandweer ziet de vakvereniging de toekomst met zorg tegemoet.

Schelden, uitlachen of beledigen

Er zijn in Nederland 22.000 vrijwillige brandweerlieden en 5000 beroepsbrandweermannen- en vrouwen. Uit de peiling blijkt dat 59 procent te maken heeft (gehad) met geweld. In de meeste gevallen, 75 procent, ging dat om schelden, uitlachen of beledigen. 40 procent van de vrijwilligers die te maken hadden met geweld werd bedreigd. In driekwart van de gevallen waren de daders omstanders. Een groot deel van de vrijwilligers verwacht in de toekomst nog met geweld te maken te krijgen: 80 procent.

Geschokt

De vakvereniging is geschokt door de uitkomst en zegt dat dit de uitstroom alleen maar zal vergroten. "Dit is onaanvaardbaar", zegt VBV-voorzitter Cees van Beek. "De vrijwilligers krijgen al veel op hun bordje. Er is steeds meer bureaucratisering en er gaat veel meer tijd en moeite in zitten dan vroeger", legt hij uit. "En als je iedere keer hoort dat vrijwillige brandweerlieden worden bedreigd, vergaat je helemaal de lust om je nog aan te melden."

Ook de aangekondigde bezuinigingen op de beroepsbrandweer zullen alleen maar voor meer druk op de vrijwillige korpsen zorgen. VBV gaat in een brief het ministerie van Binnenlandse Zaken vragen om de problemen op korte termijn aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl