NOS NieuwsAangepast

'We worden ietsje beter van WK'

Volgens econoom Pieter Nieuwenhuis worden "we met zijn allen ietsje beter van een WK in Nederland". Hij is betrokken bij het second opinion-onderzoek naar de kosten en baten van een eventueel WK in Nederland in opdracht van The HollandBelgium Bid.

De second opinion volgt op het soortgelijke onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. Volgens SEO vallen de kosten van een WK zo'n 150 miljoen euro hoger uit dan in het second opinion-onderzoek. En dat verschil ligt vooral bij de nieuwbouw van de Kuip in Rotterdam.

SEO berekent de nieuwbouw als WK-kosten, terwijl in de second opinion er vanuit wordt gegaan dat het stadion er sowieso wel komt.

Meeropbrengst

Nieuwenhuis vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat de kosten op "een kleine 400 miljoen euro liggen. En aan de andere kant komen de opbrengsten rond de 600 miljoen uit".

"Over het geheel genomen, denk ik dat er een bescheiden meeropbrengst inzit, dus dat we er ietsje beter van worden met zijn allen", zegt Nieuwenhuis. "We verdienen geld met mensen die naar Nederland toekomen. Zij verblijven in hotels en bezoeken voetbalwedstrijden, daar profiteert de economie van."

WK-niveau

In vergelijking met Zuid-Afrika heeft Nederland meer voordelen. "Er komen meer mensen naar Nederland toe, omdat wij een andere toeristenreputatie hebben dan Zuid-Afrika. Daar zijn vooraf nogal wat negatieve berichten geweest."

Ook had het Afrikaanse land veel meer kosten, aangezien er veel nieuwe stadions moesten worden gebouwd. In Nederland moeten de stadions verbouwd of aangepast worden. "Als het WK naar Nederland komt, moet er bijvoorbeeld aan het stadion van PSV het een en andere gebeuren om het op het WK-niveau te krijgen. Dat kost 80 miljoen euro."

Nieuwenhuis zegt die kosten in zijn geheel "ten laste te leggen" van het WK. "Wie uiteindelijk die rekening betaalt, doet er wat ons betreft niet toe."

Macht

Een FIFA-delegatie is vandaag en morgen op bezoek in Nederland. De leden brachten vandaag onder meer een bezoek aan de stadions van PSV en Feyenoord om te zien of die aan de eisen voldoen. Morgen gaan de FIFA-leden naar Amsterdam. Nederland wil samen met België het WK voetbal van 2018 of 2022 organiseren.

Gisteren werd duidelijk dat Nederland niet zonder meer instemt met alle eisen van de FIFA. Zo wil de wereldvoetbalbond zeggenschap over de politie-inzet. Uit het bidbook bleek gisteren dat Nederland wil dat de burgemeester de macht over de politie houdt. Begin december wordt bekend wie het WK in 2018 en 2022 mag organiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl