NOS NieuwsAangepast

Barak: geen Israëlische militairen voor VN

De Israëlische minister Barak van Defensie wil niet dat Israëlische militairen gaan getuigen voor een VN-commissie die de Israëlische aanval op een Turks hulpkonvooi voor Gaza onderzoekt. Barak vindt niet dat militairen zich tijdens hun werk zorgen moeten gaan maken over een eventuele toekomstige vervolging.

"Ik wil niet dat een militair die een split-second beslissing moet maken, nadenkt over een advocaat", aldus Barak voor de Israëlische regeringscommissie-Turkel, die de Israëlische entering van het Turkse konvooi onderzoekt. Bij de actie kwamen op 31 mei negen Turkse activisten om het leven. De activisten wilden de blokkade van de Gazastrook doorbreken.

De commissie Turkel is één van de vier commissies die de Israëlische aanval op het Turkse hulpkonvooi onderzoekt. De militaire commissie Eiland concludeerde al eerder dat het Israëlische leger geen fouten heeft gemaakt, wel vergissingen.

Commissie Ban

Vandaag begint in New York ook de zogenoemde commissie-Ban een onderzoek naar de gebeurtenissen van 31 mei op de Middellandse Zee. Israël heeft net als Turkije zitting in die commissie, maar stelde voor die deelname wel de eis dat de VN-commissie alleen gebruik maakt van de conclusie van Israëlische onderzoeken. De VN-commissie heeft tot nu toe in het midden gelaten of zij Israëlische militairen wil horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl