NOS NieuwsAangepast

Commotie over wachtgeld voor parttime wethouders

In verschillende gemeenten in Nederland is veel commotie ontstaan over het wachtgeld dat sommige deeltijd-wethouders ontvangen. Vanwege bezuinigingen van de gemeente zijn ze minder gaan werken, maar hun lagere salaris wordt opgevuld met wachtgeld.

Wethouder en loco-burgemeester Struik van de Groningse gemeente Hoogezand-Sappemeer vertelt in het NOS Radio 1 Journaal "dat drie van de vijf wethouders wachtgeld krijgen. Dat zijn de wethouders die ook deel uitmaakten van het oude college".

Volgens Struik, die zelf ook wachtgeld incasseert, worden met de wachtgeldregeling "gewoon de regels toegepast" en wordt het geld "betaald uit de gemeentekas".

Vreemde interpretatie

In een reactie op Struik noemt GroenLinks-Kamerlid Van Gent in het NOS Radio 1 Journaal het "een vreemde interpretatie van de regels". "Ik vind het toch eerder creatief boekhouden. Dit geld is natuurlijk niet bedoeld voor een soort arbeidstijdverkorting."

Van Gent krijgt van de instructie "een ongemakkelijk gevoel" en volgens haar zou "het aanstellen van minder wethouders" een betere optie zijn.

Ontslagvergoeding

Directielid Korthuis van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) legt uit: "Ten opzichte van een normale werknemer, werkt het met een wethouder toch op een andere manier met zijn rechtspositie."

"Hij kan van de ene op de andere dag op straat worden gezet en dan gelden er ook geen arbonormen. En dat is de reden van deze wachtgeldregeling, of beter gezegd ontslagvergoeding."

De vergoeding, zo legt Korthuis uit, bepaalt dat het inkomen met twintig of dertig procent van het inkomen aangevuld mag worden tot wat de wethouders aanvankelijk verdienden.

Graaigedrag

Op 23 juli schreef hoogleraar staatsrecht Elzinga in Binnenlands Bestuur dat Hoogezand-Sappemeer de wachtgeldregeling moet aanpassen. "Wachtgeld mag voor politieke bestuurders geen garantie zijn voor een goed inkomen. Het dient een overbruggingsregeling te zijn op weg naar een nieuwe baan".

SP-Tweede Kamerlid Van Raak noemde vorige week de wachtgeldconstructie "graaigedrag door politici dat niet is uit te leggen aan mensen" en zal Kamervragen stellen aan demissionair minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl