NOS NieuwsAangepast

Kagame favoriet verkiezingen Rwanda

Paul Kagame lijkt zo goed als zeker van een nieuwe termijn als president van Rwanda. Vandaag gaan miljoenen Rwandezen naar de stembus om een president te kiezen.

Kagame is al zestien jaar aan de macht in het land. Sinds 2000 is hij officieel de president, maar hij had al de leiding over Rwanda sinds het einde van de genocide in 1994. In honderd dagen werden toen zeker 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord.

Kagama groeide op in Rwanda's buurland Uganda. Hij sloot zich op 21-jarige leeftijd aan bij de rebellen onder leiding van Yoweri Museveni, die vochten tegen de Ugandese machthebber Obote. In 1986 vormde hij het Rwandese Patriottisch Front (RPF), die na een aantal mislukte invasies in 1994 de macht in Rwanda overnam.

Populair

De partij van Kagame is de grootste van het land. Het RPF bestaat voornamelijk uit Tutsi's. Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2003 haalde Kagame 95 procent van de stemmen.

Kagames belangrijkste concurrent is de vicevoorzitter van het parlement, Damascene Ntawukuliryayo, van de sociaal-democratische partij.

De president is populair omdat hij stabiliteit in het land heeft teruggebracht na de genocide en voor een sterke economische groei zorgde. De Wereldbank benoemde Rwanda vorig jaar tot de beste hervormer voor zakendoen in de wereld.

Onderdrukking

De afgelopen tijd heeft Kagame kritiek gekregen van oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties voor het onderdrukken van de oppositie en journalisten. Recent werden een afvallige Rwandese generaal in Zuid-Afrika neergeschoten, een journalist vermoord en twee presidentskandidaten gearresteerd. Maar de Rwandese overheid ontkent iets met de onderdrukking te maken te hebben.

Kagame zegt dat er misschien wel mensen achter zitten die willen doen voorkomen alsof de overheid er achter zit. "Geen land in Afrika heeft zo veel geïnvesteerd in internet, voor iedere Rwandees toegang tot informatie. Waarom zouden we dan anderszijds die vrijheid beperken? Ik begrijp het niet", zei Kagame op een verkiezingsbijeenkomst. Daar maakte correspondent Koert Lindijer ook een reportage.

Als Kagame wordt herkozen, dan is hij de komende zeven jaar opnieuw de president van Rwanda. Daarna mag hij volgens de grondwet niet nog een termijn krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl