NOS NieuwsAangepast

Doden bij aardverschuivingen China

In het noordwesten van China zijn minstens 127 mensen omgekomen door aardverschuivingen en overstromingen. Het dodental kan volgens correspondent Wouter Zwart verder oplopen omdat "men van duizenden mensen niet precies weet waar ze nu zijn".

Het zwaarst getroffen is de hoofdstad van de provincie Gansu. Daar zijn veel huizen ingestort. Het water staat daar soms vijf verdiepingen hoog. De straten liggen onder een modderlaag van een meter dik.

Tibet

Duizenden mensen worden momenteel geëvacueerd. De modderstromen kwamen gisteren de stad binnen toen de rivier de Bailong door hevige slagregens buiten zijn oevers trad en het wassende water een nieuwe bedding zocht.

De Chinese premier Wen Jiabao zal het getroffen gebied bezoeken. "Vooral om troost te geven", zegt Wouter Zwart. "Hij wordt een beetje gezien als opa van alle Chinese volkeren. Dit is de Tibetaanse regio, daar is het de afgelopen jaren onrustig geweest. Positieve aandacht vanuit Peking in de persoon van Wen Jibao is heel verstandig om de rust daar te bewaren."

Uitzonderlijk

2400 militairen zijn onderweg naar het moeilijk bereikbare rampgebied om te helpen.

Al weken veroorzaken uitzonderlijk zware regenbuien aardverschuivingen en overstromingen in grote delen van het land. Het natuurgeweld heeft dit jaar al aan meer dan 1400 mensen het leven gekost en vele duizenden huizen zijn weggespoeld of zwaar beschadigd door modder en water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl