NOS NieuwsAangepast

Cameron en Zardari leggen ruzie bij

De Britse premier Cameron en de Pakistaanse president Zardari hebben in Groot-Brittannië een goed gesprek gehad over de wederzijdse betrekkingen. Die waren de afgelopen weken verslechterd nadat Cameron in India, Pakistans aartsvijand, scherpe kritiek had geuit op Islamabad.

In de ogen van Cameron deed Pakistan te weinig in de strijd tegen terreur. Het land zou zelfs de Taliban-terreur in buurland Afghanistan steunen via de geheime dienst ISI. Dat zou blijken uit de gelekte documenten over de oorlog in Afghanistan op de site Wikileaks.

Aanvankelijk wilde Zardari helemaal niet meer naar Groot-Brittannië komen voor de geplande ontmoeting, maar uiteindelijk ging hij toch om met Cameron te praten. Cameron ontving Zardari op zijn buitenhuis.

Stormen

Na het gesprek gaven de beide leiders korte verklaringen. "Stormen komen en stormen gaan", zei Zardari, "en Pakistan en Groot-Brittannië zullen schouder aan schouder staan en alle problemen met waardigheid tegemoet treden."

Cameron sprak van een "onbreekbare relatie tussen Groot-Brittannië en Pakistan die gebaseerd is op wederzijdse belangen."

Zardari ontkende dat zijn geheime dienst betrokken is bij aanslagen in Afghanistan. "Dat zou te ver gaan. In de Wikileaks staat veel onzin. Het meeste is van horen zeggen."

Hij onderstreepte dat Pakistan zeker zijn steentje bijdraagt in de strijd tegen terreur. "Pakistan heeft meer soldaten verloren dan de rest van de wereld inzet tegen terreur. Ik ben mijn vrouw (Benazir Bhutto, red.) verloren, persoonlijke vrienden, dus ik denk niet dat iemand kan twijfelen aan onze intenties in deze oorlog. Maar er kunnen altijd zwakheden zijn die verbeterd moet worden, Pakistan heeft meer middelen nodig."

Overstromingen

Zardari's bezoek aan Groot-Brittannië heeft de spanningen tussen beide landen waarschijnlijk wat verminderd, maar inmiddels ligt Zardari juist in zijn eigen land weer onder vuur. Veel critici verwijten hem dat hij in Londen was, en ook in Frankrijk, terwijl er in Pakistan 1600 mensen zijn omgekomen door de zware overstromingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl