NOS NieuwsAangepast

Situatie bosbranden Rusland verslechterd

De situatie in het westen en midden van Rusland is opnieuw verslechterd. De regering heeft vandaag laten weten dat de noodtoestand in veertien regio's is verlengd tot 15 september. De autoriteiten verwachten dat het nog minstens vijf weken duurt voordat alle rook is opgetrokken.

In de westelijke regio Brjansk dreigt door de branden radioactieve rook te ontstaan. Brjansk ligt driehonderd kilometer ten westen van Tsjernobyl, waar in 1986 een kerncentrale explodeerde.

Deeltjes

De bodem in de regio is zwaar vervuild. Als de radioactieve bodemdeeltjes in de lucht komen, kunnen ze in hogere luchtlagen naar andere delen van Rusland of naar West-Europa waaien. Autoriteiten in de regio houden de situatie nauwlettend in de gaten.

Op het terrein van een nucleair onderzoekscentrum in Sarov, zo'n vijfhonderd kilometer ten oosten van Moskou, woeden nog steeds twee branden. Uit het centrum was eerder deze week nucleair materiaal geëvacueerd. Ondanks de hevige rookontwikkeling, die het blussen belemmert, zegt de brandweer dat ze de situatie onder controle heeft.

Smog

Moskou gaat vandaag gebukt onder de hevigste smog sinds het begin van de branden, zo'n anderhalve week geleden. Het zicht is op sommige plaatsen beperkt tot minder dan honderd meter. Op vliegvelden rond de stad hebben tientallen vluchten vertraging opgelopen door het slechte zicht. Sommige vliegtuigen moesten uitwijken naar andere luchthavens.

In de regio Nizhny Novgorod, vierhonderd kilometer ten oosten van Moskou, is de luchtvervuiling zo hevig dat mensen alleen nog met mondkapjes de straat opgaan. Correspondent Kysia Hekster laat vanuit de stad Dzezhinsk weten dat mensen tevergeefs sproei-installaties aanzetten om de rook te laten wegtrekken.

Hulp

Meer dan 160.000 brandweerlieden en militairen worden ingezet om de brandhaarden te bestrijden. Zo'n 200.000 hectare bos is door de vuurzee verwoest.

Verschillende landen hebben Rusland hulp aangeboden. Italië heeft twee blusvliegtuigen naar het rampgebied gestuurd. Oekraïne, Armenië en Azerbaidjan hebben hetzelfde gedaan. Ook Duitsland, Wit-Rusland en Kazachstan hebben de Russen hulp aangeboden. Het gebeurt niet vaak dat Rusland hulp uit het buitenland aanneemt.

Dakloos

Door de branden zijn duizenden mensen dakloos geworden. De Russische premier Poetin heeft hen een schadevergoeding beloofd van 2 miljoen roebel, zo'n 50.000 euro. In Rusland ligt het gemiddelde maandinkomen bij 650 euro.

Volgens Russische media hebben meerdere mensen hun huis aangestoken om aanspraak te kunnen maken op de vergoeding. De politie heeft een paar brandstichters opgepakt. Het is niet duidelijk op welke schaal precies gefraudeerd wordt.

Hittegolf

De branden in Rusland braken anderhalve week geleden uit. Het land wordt al weken geteisterd door een hittegolf. Verwacht wordt dat het warme weer nog zeker tien dagen aanhoudt. Verschillende hitterecords zijn al gebroken; in Moskou was het gisteren meer dan 38 graden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl