NOS NieuwsAangepast

Nieuwe chef inlichtingendiensten VS

De Amerikaanse Senaat heeft gisteravond ingestemd met de benoeming van generaal James Clapper als de nieuwe chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Als Director of National Intelligence zal hij de samenwerking tussen de zestien verschillende diensten, zoals de CIA en NSA, overzien.

De keuze van president Obama werd unaniem goedgekeurd door de senatoren.

Aanslag

Clapper is de opvolger van admiraal Dennis Blair, die eerder dit jaar het veld moest ruimen na ruzies met het Witte Huis en CIA-baas Panetta. Blair wilde op elke ambassade een eigen contactpersoon om inlichtingen te verzamelen, terwijl er van oudsher vertrouwd werd op CIA-mensen.

Blair lag ook onder vuur na de mislukte aanslag op een vliegtuig in Detroit op Eerste Kerstdag. Hoewel er aanwijzingen waren dat de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab een aanslag wilde plegen, werd hij niet gestopt doordat inlichtingendiensten langs elkaar heen werkten.

De post van Hoofd Nationale Inlichtingendiensten was juist bedoeld om informatie te stroomlijnen en de verschillende veiligheidsdiensten beter te laten samenwerken. De functie werd opgericht na de aanslagen van 11 september 2001. Clapper is de vierde persoon in vijf jaar die de functie zal bezetten.

'Beuk erin'

Omdat Blair zijn macht niet had weten laten gelden, stelden senatoren voor om de bevoegdheden van de nieuwe chef met wetten uit te breiden. Maar tijdens zijn verhoren in de Senaat stelde Clapper dat er geen nieuwe wetten nodig waren om de positie te versterken. Hij meende dat bestaande wetten hem genoeg macht geven en beloofde "de beuk erin te gooien" om de samenwerking te verbeteren.

Enkele senatoren vreesden nog dat Clapper, die tot nu toe hoofd Inlichtingen binnen het Pentagon was, te veel is gelieerd aan het ministerie van Defensie, maar Clapper beloofde dat zijn banden met het leger geen belemmering hoefden te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl