NOS NieuwsAangepast

'New Orleans rijker na Katrina'

De Amerikaanse stad New Orleans is vijf jaar na Katrina een stuk rijker dan ervoor. Belangrijkste reden hiervoor is dat de armen die destijds voor de orkaan vluchtten of nadien de stad uittrokken, niet meer zijn teruggekeerd.

Dat staat in een rapport van het gerenommeerde Brookings Institution en de Greater New Orleans Community Data Center, die een uitgebreid onderzoek deden naar hoe de stad er op dit moment voor staat. Volgens de cijfers bedraagt de armoede in New Orleans en omgeving 23 procent. Dat is het laagste percentage sinds 1979. Overigens is dat nog altijd veel hoger dan het landelijke gemiddelde van 13 procent in de VS.

Volgens het onderzoek zijn de lonen de laatste jaren omhoog gegaan en trekt de stad steeds meer goed betaalde banen in de kenniseconomie, in plaats van de laag betaalde industriële banen die traditioneel in New Orleans te vinden waren.

Verder is het bevolkingsaantal van New Orleans inmiddels weer op 90 procent van de 1,3 miljoen mensen die er voor Katrina woonden. De samenstelling is wel veranderd: de stad telt nu relatief meer middenklasse-inkomens en iets minder hispanics en zwarte Amerikanen. Toch blijven zwarten met 69 procent de overgrote meerderheid uitmaken van The Big Easy.

Doden

Op 29 augustus 2005 kwam orkaan Katrina aan land op de staatsgrens tussen Louisiana en Mississippi. Er vielen 1800 doden, de meesten in New Orleans doordat daar de dijken doorbraken en velen verdronken. Daarnaast waren er 300.000 ontheemden als gevolg van het noodweer.

De ramp kwam toenmalig president Bush op veel kritiek te staan omdat de federale overheid in de ogen van velen te langzaam reageerde. Katrina maakte bovendien duidelijk hoe arm en verpauperd New Orleans destijds was.

Maar vijf jaar later is de stad de weg omhoog weer ingeslagen, met betere banen, beter onderwijs en een uitgebreide dienstverleningssector, aldus het rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl